ßßß
Zaczynamy od przygotowania sobie wszystkich składników:Kiełbasę obieramy ze skórki (jeżeli jest zbyt gruba) lub otoczki (jeżeli się da – jak kiełbasa jest świeżutka to zejdzie) – by później nie odchodziła nam od kiełbasy i kroimy w półtalarki.Boczek kroimy w słupki lub w kosteczkę na drobne kawałki – doda on naszemu leczu wędzony posmaczek.Cebulkę obieramy i szatkujemy cienko w półtalarki. Czosnek przeciskamy przez praskę.Pomidorki parzymy, wykrawamy zielone i kroimy w kostkę (raczej większą, może być niedbale, gdyż i tak się nam w garnku później rozgotują).Cukinię obieramy, wykrawamy nasiona i kroimy na mniejsze kawałki.Umytą paprykę również bez włókien i nasion kroimy na kawałki.
Pozostało nam już tylko wszystko lekko podsmażyć na patelni na odrobinie oliwy.Cebulka razem z czosnkiem do zeszklenia, potem dokładamy boczek (ja go wtedy trochę pieprzę) – i do garnka.Kiełbaskę zarumieniamy – i do garnka.W międzyczasie wkładamy pomidory z całym sokiem i wszystko może się już gotować na małym ogniu.
Tak samo podsmażamy cukinię i paprykę – i do garnka.Przyprawiamy całość podanymi wyżej przyprawami – według smaku.Całość dusimy pod przykryciem do momentu aż wszystkie składniki zmiękną, a pomidorki się „rozpadną”Z przygotowanych składników wyszedł na obiad na dwa dni – 4 porcje.