ßßß
Zaczynamy od ugotowania kaszy według instrukcji na opakowaniu, czyli 150 gram kaszy zalałam 300 ml wody i gotowałam na małym ogniu aż kasza całkowicie wchłonie wodę i ugotuje się. Dodać należy jeszcze w trakcie łyżeczkę masła. Cały czas mieszamy, by się nie przypaliła. Trwa to około 15 minut. Odstawiamy ją z palnika, by przestygła.Reklama
Kolejną czynnością jest pokrojenie w drobną kosteczkę cebuli i czosnku, które następnie podsmażamy na około 2 łyżkach oleju/oliwy. Kiedy już się podsmażą, dodajemy po jednej łyżeczce obu papryk w proszku i kminku. Całość razem smażymy jeszcze przez jakąś minutę, dwie i łączymy z kaszą.

Przechodzimy teraz do mięsa mielonego, które również podsmażamy na odrobinie oleju/oliwy. Kiedy już się zarumieni, dodajemy pomidory pokrojone w kosteczkę – tutaj UWAGA. Pomidory myjemy, parzymy, obieramy ze skórki. Wykrawamy zielone, a następnie część z nasionami, którą nad patelnią przetrzemy przez sito – czyli będziemy mieli w potrawie pomidory bez pestek, a cały miąższ zachowamy.Zatem smażymy mięso z pomidorami, a na koniec odlewamy nadmiar wody.

Wszystkie składniki łączymy ze sobą razem w jednej dużej misce i starannie mieszamy dodając oregano, 2 łyżki koncentratu pomidorowego i pokrojone drobniej rodzynki.

Pozostało nam już tylko umyć i osuszyć papryki. Odcinamy górę, ale tak aby trzymał nam się dalej ogonek. Wykrawamy białe włókna z wewnątrz. Kolejna UWAGA – dobrze by było abyś już w sklepie zwróciła uwagę na to czy papryki, które wybrałaś, „stoją”. Jeżeli nie, lub nie do końca, nie przejmuj się – możesz delikatnie odciąć cosik ze spodu, ale uważaj, aby nie zrobić dziury na wylot, bo wypadnie farsz 😉
Ostatnia czynność – nakładamy ciasno farsz do środka i przykrywamy „kapelusikiem”Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170’C na około 35 minut na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
I w taki oto sposób mamy gotowe faszerowane papryczki.Wzorek na talerzu wykonałam za pomocą octu balsamicznego.
