ßßß
składniki:6 niedużych ziemniaków1 litr bulionu warzywnego lub warzywno-mięsnego (jeśli zupa będzie zbyt gęsta można dodać nieco wody)po 1/2 strąka papryki żółtej, czerwonej, zielonej (można dać jeden rodzaj, ale zupa będzie mniej kolorowa)1 duży pomidor1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego1-2 ząbki czosnku1 cebulka1 łyżeczka listków świeżego oregano lub 1/2 łyżeczki suszonego1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki1 - 2 łyżki oliwy,1 łyżeczka mąkipo 1 łyżce śmietany na porcjęsposób przygotowania: Ziemniaki obrałam, pokroiłam w drobną kosteczkę. Cebulę i czosnek obrałam i posiekałam. Papryki umyłam, oczyściłam z gniazd nasiennych, pokroiłam w kostkę. Pomidora sparzyłam, obrałam ze skórki, usunęłam pestki a miąższ posiekałam. W garnku rozgrzałam oliwę, zeszkliłam na niej cebulę, dodałam czosnek i ziemniaki, podsmażyłam. Następnie wsypałam mieloną papryką oraz mąką i smażyłam przez chwilę mieszając, po czym zalałam bulionem i gotowałam na małym ogniu aż ziemniaki były miękkie. Wtedy dodałam pokrojoną paprykę, posiekanego pomidora i oregano. Gotowałam jeszcze kilka minut aż papryka zmiękła, doprawiłam koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem. Podałam z kleksem śmietany przybraną paseczkami surowej papryki i listkami natki pietruszki.