Wykonanie
To taka letnio - jesienna zupa. Kolorowa, w barwach września, rozgrzewająca i pyszna. I każdy może ją sobie zrobić a
potem podać pełny, pachnący talerz na smaczny obiad.
składniki:6 niedużych
ziemniaków1 litr
bulionu warzywnego lub warzywno-
mięsnego (jeśli zupa będzie zbyt gęsta można dodać nieco
wody)po 1/2 strąka
papryki żółtej, czerwonej, zielonej (można dać jeden rodzaj, ale zupa będzie mniej kolorowa)1 duży
pomidor1 czubata łyżka
koncentratu pomidorowego1-2 ząbki
czosnku1
cebulka1 łyżeczka listków świeżego
oregano lub 1/2 łyżeczki suszonego1 łyżeczka mielonej
słodkiej papryki1 - 2 łyżki
oliwy,1 łyżeczka
mąkipo 1 łyżce
śmietany na porcjęsposób przygotowania:
Ziemniaki obrałam, pokroiłam w drobną kosteczkę.
Cebulę i
czosnek obrałam i posiekałam.
Papryki umyłam, oczyściłam z gniazd nasiennych, pokroiłam w kostkę.
Pomidora sparzyłam, obrałam ze skórki, usunęłam pestki a miąższ posiekałam. W garnku rozgrzałam
oliwę, zeszkliłam na niej
cebulę, dodałam
czosnek i
ziemniaki, podsmażyłam. Następnie wsypałam mieloną
papryką oraz
mąką i smażyłam przez chwilę mieszając, po czym zalałam
bulionem i gotowałam na małym ogniu aż
ziemniaki były miękkie. Wtedy dodałam pokrojoną
paprykę, posiekanego
pomidora i
oregano. Gotowałam jeszcze kilka minut aż
papryka zmiękła, doprawiłam
koncentratem pomidorowym,
solą i
pieprzem. Podałam z kleksem
śmietany przybraną paseczkami surowej
papryki i listkami
natki pietruszki.