ßßß
Mięso na rosół starannie myjemy i wkładamy je dużego garnka z zimną wodą – gotujemy na małym ogniu około 30 min. W tym czasie myjemy i obieramy warzywa (jeżeli korzeń pietruszki i seler jest duży to przekrawamy go na mniejsze części).
Po około 30 minutach ściągamy szum, który wytworzył się w trakcie gotowania – grubsze możemy łyżką, resztę papierowym ręcznikiem (delikatnie przykładając).Solimy do smaku, delikatnie pieprzymy, wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie, całą włoszczyzną i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem. Masz wywar ma przez ten czas po prostu „pyrkolić”. Nie zapomnijcie o cebulce, którą zanim wrzucicie do garnka, należy opalić na najmniejszym palniku.Rosół z reguły wstawia się w niedzielę rano, więc domyślam się, że nie będzie to dla Was żadnym dyskomfortem. Musi sobie tak „pyrkolić” przez jakieś 1,5 godziny – może krócej, ale pamiętaj, aby warzywa były miękkie . W tym czasie możemy przygotować drugie danie, no i oczywiście ugotować nitki.
Kiedy uznasz, że na rosół już czas, wyjmij z niego wszystko to co potrzebne, a to co niepotrzebne wyrzućRozumie się, że mięsko jak ostygnie, obierzemy i wsadzimy do talerza. Z porem i cebulą już nic nie da się zrobić, więc do kosza, a jak nie masz w planach sałatki jarzynowej, to pietruszki i selera w zasadzie też możesz się pozbyć.
Na koniec przecedź rosół przez sito do innego garnka, by pozbyć się ziela angielskiego, liścia laurowego i pozostałego szumu.Podawaj gooorący z makaronem i poszatkowaną natką pietruszki.Smacznego
