Wykonanie
Niby
banalne – zwłaszcza że w zanadrzu zawsze znajdzie się jakaś
kostka rosołowa 😉 Ale tym razem nie – dzisiaj ugotujemy prawdziwy rosół, nie wspomagając się „mięsem” w kostceZatem, jak zwykle najważniejsze – dobrze dobrane składniki.Pamiętajcie, że sposobów i przepisów na dobry rosół jest bardzo wiele. To co dzisiaj ugotuję potraktujcie po prostu jak swego rodzaju wskazówkę – jak ugotować smaczny rosół.ReklamaPrzykładowe składniki :noga z
kuryskrzydełko z kaczkiskrzydełko z
kurczakaklepka wołowapęczek ładnej
włoszczyzny lub same ją skomponujcie: np. 1 duża
pietruszka,
seler, 3-4
marchewki, 1
pora,
cebula. Jeżeli macie to wykorzystajcie jeszcze np. liście
kapusty.
natka pietruszkiPrzyprawy :
sól,
pieprz, 2
listki laurowe, 3 ziarenka
ziela angielskiegoPodajemy z :oczywiście
makaronem – nitkami!
Mięso na rosół starannie myjemy i wkładamy je dużego garnka z zimną
wodą – gotujemy na małym ogniu około 30 min. W tym czasie myjemy i obieramy warzywa (jeżeli
korzeń pietruszki i
seler jest duży to przekrawamy go na mniejsze części).
Po około 30 minutach ściągamy szum, który wytworzył się w trakcie gotowania – grubsze możemy łyżką, resztę papierowym ręcznikiem (delikatnie przykładając).Solimy do smaku, delikatnie
pieprzymy, wrzucamy
liść laurowy,
ziele angielskie, całą
włoszczyzną i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem. Masz
wywar ma przez ten czas po prostu „pyrkolić”. Nie zapomnijcie o
cebulce, którą zanim wrzucicie do garnka, należy opalić na najmniejszym palniku.Rosół z reguły wstawia się w niedzielę rano, więc domyślam się, że nie będzie to dla Was żadnym dyskomfortem. Musi sobie tak „pyrkolić” przez jakieś 1,5 godziny – może krócej, ale pamiętaj, aby warzywa były miękkie . W tym czasie możemy przygotować drugie danie, no i oczywiście ugotować
nitki.
Kiedy uznasz, że na rosół już czas, wyjmij z niego wszystko to co potrzebne, a to co niepotrzebne wyrzućRozumie się, że
mięsko jak ostygnie, obierzemy i wsadzimy do talerza. Z
porem i
cebulą już nic nie da się zrobić, więc do kosza, a jak nie masz w planach sałatki jarzynowej, to
pietruszki i
selera w zasadzie też możesz się pozbyć.
Na koniec przecedź rosół przez sito do innego garnka, by pozbyć się
ziela angielskiego,
liścia laurowego i pozostałego szumu.Podawaj gooorący z
makaronem i poszatkowaną
natką pietruszki.Smacznego