Wykonanie

Dzisiejszy, niedzielny przepis to kolejne wykorzystanie
mięsa mielonego na obiad. Będziemy je po prostu piec w wąskiej, podłużnej foremce na ciasto – tzw. keksówce. Możecie również zakupić w sklepie taką jednorazową aluminiową foremkę – dostępne są praktycznie wszędzie.Potrzebne składniki :70 dag
mięsa mielonego wieprzowo-wołowego3-4
jajka1
cebula3-4 ząbki
czosnkupęczek
pietruszkitrochę
bułki tartej (do foremki)trochę
margaryny (do wysmarowania foremki)
przyprawy:
pieprz,
sól,
oregano,
tymianek,
majeranek,
papryka słodka w proszku

Zaczynamy od poszatkowania na drobną kosteczkę
cebuli oraz drobnego posiekania
natki pietruszki. Możesz ze dwie, trzy gałązki zostawić na później do ozdoby. Przeciskamy
czosnek, a w trakcie tych czynności gotujemy na twardo 2-3
jajka (tj. wstawiamy je do garnka z zimną
wodą którą lekko osolimy i od momentu zagotowania się
wody gotujemy 10 minut).

Jajka po ostudzeniu obieramy, a poszatkowaną
cebulkę szklimy dosłownie na ociupince
oleju.

Kolejną czynnością jest połączenie ze sobą składników tj. wrzucamy do miski z
mięsem zeszkloną
cebulkę, poszatkowaną
natkę pietruszki, wbijamy 1 surowe
jajo, solimy,
pieprzymy do smaku i pozostałych przypraw dodajemy mniej więcej po jednej płaskiej łyżeczce – tj.
oregano,
majeranku,
tymianku i
słodkiej papryki – jeżeli nie przepadacie za intensywnością przypraw w potrawie, dodajcie mniej. Całość wyrabiamy na jednolitą konsystencję.

Pozostało nam posmarowanie foremki – w tym przypadku keksówki – odrobiną
margaryny i podsypanie jej
bułką tartą (bardzo cienko jedno i drugie). Na spód układamy jedną, cienką warstwę
mięsa, układamy
jajka na twardo (2 lub 3) i uzupełniamy foremkę resztą
mięsa.


Całość wsadzamy do piekarnika rozgrzanego do 190-200 ’C na około godzinkę.Podajemy np. z
chrzanem czy też z
ćwikłą, możemy również na szybko zrobić do niego
sos pomidorowy.


reklama