Wykonanie
Jest kremowa i przepyszna w smaku. Wykonana jest według przepisu znanego kucharza Pascala Brodnickiego, przepis delikatnie zmodyfikowałam dla własnych potrzeb:)
Składniki:6 średniej wielkości
cebul50 g
masła3 łyżki
mąki pszennej1 opakowanie
włoszczyzny (
por,
seler,
pietruszka,
marchew)2
liście laurowe6 kromek
białego chleba100 g
żółtego sera najlepiej emmentalerniewielka ilość
oliwy z oliwekpieprz i
sól do smakuWykonanie:W pierwszej kolejności przygotowujemy
bulion warzywny. Do garnka wrzucamy
włoszczyznę, zalewamy ją
wodą, dodajemy jeden
liść laurowy i gotujemy. Potrzebujemy ok. 1,5 litra
bulionu warzywnego. Następnie obieramy
cebulę, kroimy ją w piórka. W głębokim garnku rozgrzewamy
oliwę z oliwek, dodajemy
masło. Na gorący tłuszcz wsypujemy
cebulę. Smażymy ją na dużym ogniu przez 15-20 minut do momentu aż
cebula uzyska ładny, brązowy kolor, bardzo często mieszając. Następnie dodajemy
mąkę i cały czas mieszamy. Prażymy wszystko przez 4 minuty. Całość zalewamy 1,5 litra
bulionu warzywnego, mieszamy. Dodajemy jeden
liść laurowy. Od momentu zagotowania się zupy zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez mniej więcej 15 minut, od czasu do czasu mieszając.Po zdjęciu garnka z ognia doprawiamy
solą i
pieprzem do smaku.Tyle ile osób będzie jadło zupę tyle opiekamy kromek
chleba w tosterze. Jeżeli nie posiadamy tostera to każdą kromkę
chleba delikatnie smarujemy
masłem i pieczemy w piekarniku przez mniej więcej 10 minut aż kromki ładnie się zarumienią i zrobią się chrupkie. Resztę
chleba kroimy w małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki
masła i wsypujemy pokrojony
chleb i smażymy tak długo aż zrobią się nam chrupiące grzanki.
Zupę rozlewamy do miseczek żaroodpornych. Na powierzchni zupy układamy upieczony kawałek
chleba, wokół posypujemy grzankami a na to układamy starty na dużych oczkach
żółty ser. Rozgrzewamy piekarnik i zapiekamy zupę do momentu aż
ser się rozpuści i ładnie zarumieni.