ßßß
Składniki:6 średniej wielkości cebul50 g masła3 łyżki mąki pszennej1 opakowanie włoszczyzny (por, seler, pietruszka, marchew)2 liście laurowe6 kromek białego chleba100 g żółtego sera najlepiej emmentalerniewielka ilość oliwy z oliwekpieprz i sól do smakuWykonanie:W pierwszej kolejności przygotowujemy bulion warzywny. Do garnka wrzucamy włoszczyznę, zalewamy ją wodą, dodajemy jeden liść laurowy i gotujemy. Potrzebujemy ok. 1,5 litra bulionu warzywnego. Następnie obieramy cebulę, kroimy ją w piórka. W głębokim garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy masło. Na gorący tłuszcz wsypujemy cebulę. Smażymy ją na dużym ogniu przez 15-20 minut do momentu aż cebula uzyska ładny, brązowy kolor, bardzo często mieszając. Następnie dodajemy mąkę i cały czas mieszamy. Prażymy wszystko przez 4 minuty. Całość zalewamy 1,5 litra bulionu warzywnego, mieszamy. Dodajemy jeden liść laurowy. Od momentu zagotowania się zupy zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez mniej więcej 15 minut, od czasu do czasu mieszając.Po zdjęciu garnka z ognia doprawiamy solą i pieprzem do smaku.Tyle ile osób będzie jadło zupę tyle opiekamy kromek chleba w tosterze. Jeżeli nie posiadamy tostera to każdą kromkę chleba delikatnie smarujemy masłem i pieczemy w piekarniku przez mniej więcej 10 minut aż kromki ładnie się zarumienią i zrobią się chrupkie. Resztę chleba kroimy w małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i wsypujemy pokrojony chleb i smażymy tak długo aż zrobią się nam chrupiące grzanki.
Zupę rozlewamy do miseczek żaroodpornych. Na powierzchni zupy układamy upieczony kawałek chleba, wokół posypujemy grzankami a na to układamy starty na dużych oczkach żółty ser. Rozgrzewamy piekarnik i zapiekamy zupę do momentu aż ser się rozpuści i ładnie zarumieni.