ßßß
Czas przyrządzania: 15 minSkładniki :główka sałaty3 średniej wielkości pomidoryogórek długi (szklarniowy)1 duża, czerwona lub zielona papryka (moim zdaniem czerwona jest lepsza ;))garść szczypiorkuopakowanie sera typu fetaSos winegret:3 łyżki oliwy z oliwek1 łyżka soku z cytryny lub limonki1,5 łyżki octu winnegoszczypta soli i pieprzu1/2 łyżeczki oreganoPrzyrządzanie:Sałatę dokładnie wypłukać, osuszyć i porwać na niewielkie kawałki (takie, które potem łatwo można nadziać na widelec). Pomidory sparzyć wrzątkiem, co pozwoli na łatwe i szybkie zdjęcie z nich skórki, pokroić na niezbyt drobne kawałki, a ogórki szklarniowe obrać i skroić w dość dużą kostkę. Paprykę pokroić w kostkę, bądź cienkie paseczki. Dodać bardzo drobno posiekany szczypiorek.Przygotować sos winegret: oliwę z octem i sokiem z cytryny energicznie wymieszać, dodać przyprawy.Składniki sałatki wymieszać z sosem. Na wierzchu ułożyć pokrojony w średniej wielkości kostki ser feta (lepiej nie mieszać go z resztą składników, kostki łatwo się rozpadają).Informacje o M.Gotowanie jest moją pasją odkąd pamiętam, a czas spędzony w kuchni odpręża mnie i pozwala na realizację moich szalonych, kulinarnych pomysłów. Oprócz gotowania relaks zapewniają mi medyczne thrillery Robina Cooka i dreszczowce Cobena. Polscy autorzy? J.L. Wiśniewski i A.Sapkowski! Nie jestem singielką, więc pysznymi potrawami rozpieszczam mojego chłopaka. Jeszcze nigdy nie skarżył się na jakość moich wypieków i obiadów, więc... może i Wam przysmakują? :)Zobacz wszystkie wpisy, których autorem jest M. →