Wykonanie
Kupiliśmy ostatnio
mąkę kukurydzianą. Początkowo z myślą pieczenia domowego
chleba lub bułeczek, ale ostatecznie wylądowała ona w szufladzie kuchennej i czekała na lepsze czasy i odrobinę weny.Lepsze czasy nadeszły, gdy otwierając zamrażarkę oczom moim ukazał się
szpinak. Lodówka z kolei zaopatrzona w
pierś z kurczaka i
ser typu
feta, może coś z tego będzie. Przeszło mi przez głowę kilka pomysłów, a na dłużej pozostała myśl o plackach ze
szpinakiem. Obiad szybki, a i
szpinak podany w troszkę innej formie. Produkty wszystkie mam więc do dzieła- akcja opróżnianie lodówki przed świętami rozpoczęta 😉Składniki których potrzebujesz:
Szpinak mrożony 450g
Czosnek 4 ząbki
FetaPierś z kurczaka ok 500g
Mąka kukurydziana 1 szkl. (lub inna)
JajkoMleko 1 szkl.
SólPrzyprawy:
gałka muszkatołowa,
sól,
pieprz,
ostra papryka, opcjonalnie
bazylia lub
zioła prowansalskieSposób przygotowania:

Zamrożony
szpinak wrzucamy na patelnię i rozgrzewamy aż do momentu rozmrożenia.
Szpinak lekko dusimy, po czym dodajemy
fetę,
gałkę muszkatołową i przeciśnięty przez praskę
czosnek. Całość dusimy chwilę i odstawiamy do przestudzenia.W wysokim naczyniu zaczynamy przygotowywać ciasto do naszych placków. Łączymy ze sobą
mąkę,
jajko,
sól i
mleko. Całość miksujemy. Do ciasta dodajemy masę
szpinakową oraz pokrojoną w drobną kostkę
pierś z kurczaka przyprawioną
solą i
pieprzem. Ciasto, które otrzymamy powinno
mieć dość gęstą konsystencję. Następnie rozgrzewamy patelnię i smażymy bez tłuszczu.Ja zazwyczaj pierwszego placka traktuję jako tester, po usmażeniu wiem czy ciasto jest odpowiednio doprawione. W przypadku dzisiejszej porcji ciasto wymagało odrobiny więcej
soli. Placki możemy zjadać na sucho, posypane delikatnie
startym serem lub z
ketchupem. Pychotka!

Osobom, które nie przepadają za
szpinakiem proponuję na początek dodać połowę opakowania
szpinaku i spróbować.
Szpinak w tej formie smakuje zdecydowanie inaczej niż zielona papka na talerzu, do której zmuszano nas w dzieciństwie, więc naprawdę warto przełamać niechęć i skusić się na placki ze
szpinakiem. Dodatkowo danie można urozmaicić dodając
suszone pomidory lub inne
przyprawy np.
bazylię,
zioła prowansalskie. Osoby, które dbają o swoją linię szczególnie powinny zwrócić uwagę na
szpinak, gdyż zawiera on niewiele kalorii (100g- 16kcal), witaminy z grupy B, potas i żelazo.

A jakie jest Twoje ulubione danie ze szpinakiem? Próbowaliście już
szpinaku na słodko? Jeśli nie, szybko nadróbcie w nadchodzący weekend, przepis znajdziecie tutaj.PozdrawiamSmakUla.Podziel się...