ßßß
Zamrożony szpinak wrzucamy na patelnię i rozgrzewamy aż do momentu rozmrożenia. Szpinak lekko dusimy, po czym dodajemy fetę, gałkę muszkatołową i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dusimy chwilę i odstawiamy do przestudzenia.W wysokim naczyniu zaczynamy przygotowywać ciasto do naszych placków. Łączymy ze sobą mąkę, jajko, sól i mleko. Całość miksujemy. Do ciasta dodajemy masę szpinakową oraz pokrojoną w drobną kostkę pierś z kurczaka przyprawioną solą i pieprzem. Ciasto, które otrzymamy powinno mieć dość gęstą konsystencję. Następnie rozgrzewamy patelnię i smażymy bez tłuszczu.Ja zazwyczaj pierwszego placka traktuję jako tester, po usmażeniu wiem czy ciasto jest odpowiednio doprawione. W przypadku dzisiejszej porcji ciasto wymagało odrobiny więcej soli. Placki możemy zjadać na sucho, posypane delikatnie startym serem lub z ketchupem. Pychotka!
Osobom, które nie przepadają za szpinakiem proponuję na początek dodać połowę opakowania szpinaku i spróbować. Szpinak w tej formie smakuje zdecydowanie inaczej niż zielona papka na talerzu, do której zmuszano nas w dzieciństwie, więc naprawdę warto przełamać niechęć i skusić się na placki ze szpinakiem. Dodatkowo danie można urozmaicić dodając suszone pomidory lub inne przyprawy np. bazylię, zioła prowansalskie. Osoby, które dbają o swoją linię szczególnie powinny zwrócić uwagę na szpinak, gdyż zawiera on niewiele kalorii (100g- 16kcal), witaminy z grupy B, potas i żelazo.
A jakie jest Twoje ulubione danie ze szpinakiem? Próbowaliście już szpinaku na słodko? Jeśli nie, szybko nadróbcie w nadchodzący weekend, przepis znajdziecie tutaj.PozdrawiamSmakUla.Podziel się...