ßßß
Farsz wegetariański:Zainspirowana przepisem Ewy Chodakowskiej postanowiłam odejść od tradycji przygotowywania wyłącznie mięsnych pierogów, zaczęłam kombinować.
Składniki:1/2 średniej cukinii1/2 cebulikilka zielonych oliwek (5-6)czosnek 3 ząbki2 pomidory suszonenatka pietruszkiserek naturalnySposób przygotowania:Cebulę i cukinię kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oliwy. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone drobno pomidory. Zdejmujemy farsz z ognia, dodajemy kilka oliwek zielonych, natkę pietruszki oraz 1-2 łyżki serka naturalnego. Pozostawiamy do wystygnięcia a na koniec blendujemy na gładką masę.Farsz mięsny z dodatkiem cukinii:Składniki:filet z indyka ok. 350-400g (zmielone)1/2 cebuli1/2 średniej cukiniisól, pieprz, czubryca zielona, gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:Cebulę oraz cukinię kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oliwy, dodajemy mielone mięso z indyka. Gdy mięso jest już usmażone doprawiamy całość do smaku odrobiną soli, pieprzu, gałką muszkatołową oraz czubrycą zieloną. Pozostawiamy do przestudzenia po czym blendujemy na gładką masę.Z podanych proporcji wyszło mi około 60 pierogów, starałam się jednak aby ciasto było jak najcieniej rozwałkowane, wtedy pierogi wychodzą najsmaczniejsze. Szpinak był praktycznie nie wyczuwalny w smaku, dodawał za to pięknego zielonego koloru. Farsz mięsny idealny nic dodać, nic ująć. W wersji wegetariańskiej dodałam zbyt dużo oliwek przez co nadzienie było kwaskowate. W podanym Wam przepisie zredukowałam ilość oliwek do zaledwie kilku zwieszając porcję cukinii teraz powinno być pysznie. Wiem jedno pierogi szpinakowe zajrzą jeszcze do mojej kuchni!
A jak to jest z Wami, są wśród Was pierogowi maniacy? Jaki jest Wasz ulubiony farsz?PozdrawiamSmakUla.Podziel się...