ßßß Cookit - przepis na Pierogi szpinakowe farsz mięsny i wegetariański

Pierogi szpinakowe farsz mięsny i wegetariański

nazwa

Wykonanie

Pierogi?! Uwielbiam! W dzieciństwie stanowiły, obok łazanek, jedyną potrawę jaką jadałam podczas Wigilii. Tak, jako dziecko bardzo nie lubiłam ryb a Wigilia była jednym z najgorszych dni w roku, całą sytuację ratowały jedynie pierogi. Ile było próśb, krzyków i gróźb, gdy tylko mama sugerowała, że może by tak zrezygnować z pierogów w tym roku? O nie są święta, są pierogi! Ale żeby nie było, oprócz Pierwszego Pierogowego Łakomczucha, byłam w domu również pierwszym pierogo-zlepiaczem. Pomimo, iż polubiłam ryby to sentyment do pierogów pozostał. Jako, że prowadzę już własną kuchnię pierogi witają u mnie znacznie częściej, niż tylko w okresie świątecznym. Ostatnio przeglądając książkę Przepis na sukces Ewy Chodakowskiej znalazłam przepis na zielone pierożki, decyzja w zasadzie podjęła się sama- na obiad mamy pierogi szpinakowe ! Żeby nie było zbyt nudno powstały też 2 farsze mięsny i wegetariański.
Składniki na ciasto:
8 łyżek mąki pszennej
8 łyżek mąki razowej
4-5 kostek mrożonego szpinaku
1 jajko
odrobina wody
Sposób przygotowania:
Szpinak odmrażamy. W dużej misce łączymy obie mąki, jajko i szpinak. Lekko mieszamy składniki, jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajemy odrobinę wody. Radzę jednak nie przesadzić z wodą, mrożony szpinak zawiera sporo wody więc odrobinę sklei ciasto. Gdy tak jak ja rozpędzicie się z woda, pozostaje już tylko stopniowe dodawanie mąki do momentu aż ciasto swobodnie będzie odchodzić od dłoni. Ciasto zagniatamy a następnie wałkujemy na cienki placek. Wykrajamy szklanką kółka, nakładamy farsz i zalepiamy. Pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy do momentu wypłynięcia.
Farsz wegetariański:
Zainspirowana przepisem Ewy Chodakowskiej postanowiłam odejść od tradycji przygotowywania wyłącznie mięsnych pierogów, zaczęłam kombinować.
Składniki:
1/2 średniej cukinii
1/2 cebuli
kilka zielonych oliwek (5-6)
czosnek 3 ząbki
2 pomidory suszone
natka pietruszki
serek naturalny
Sposób przygotowania:
Cebulę i cukinię kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oliwy. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone drobno pomidory. Zdejmujemy farsz z ognia, dodajemy kilka oliwek zielonych, natkę pietruszki oraz 1-2 łyżki serka naturalnego. Pozostawiamy do wystygnięcia a na koniec blendujemy na gładką masę.
Farsz mięsny z dodatkiem cukinii:
Składniki:
filet z indyka ok. 350-400g (zmielone)
1/2 cebuli
1/2 średniej cukinii
sól, pieprz, czubryca zielona, gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
Cebulę oraz cukinię kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oliwy, dodajemy mielone mięso z indyka. Gdy mięso jest już usmażone doprawiamy całość do smaku odrobiną soli, pieprzu, gałką muszkatołową oraz czubrycą zieloną. Pozostawiamy do przestudzenia po czym blendujemy na gładką masę.
Z podanych proporcji wyszło mi około 60 pierogów, starałam się jednak aby ciasto było jak najcieniej rozwałkowane, wtedy pierogi wychodzą najsmaczniejsze. Szpinak był praktycznie nie wyczuwalny w smaku, dodawał za to pięknego zielonego koloru. Farsz mięsny idealny nic dodać, nic ująć. W wersji wegetariańskiej dodałam zbyt dużo oliwek przez co nadzienie było kwaskowate. W podanym Wam przepisie zredukowałam ilość oliwek do zaledwie kilku zwieszając porcję cukinii teraz powinno być pysznie. Wiem jedno pierogi szpinakowe zajrzą jeszcze do mojej kuchni!
A jak to jest z Wami, są wśród Was pierogowi maniacy? Jaki jest Wasz ulubiony farsz?
Pozdrawiam
SmakUla.
Podziel się...
Źródło:http://www.smakula.pl/przepisy/pierogi-szpinakowe-farsz-miesny-i-wegetarianski