Wykonanie
Pierogi?! Uwielbiam! W dzieciństwie stanowiły, obok łazanek, jedyną potrawę jaką jadałam podczas Wigilii. Tak, jako dziecko bardzo nie lubiłam ryb a Wigilia była jednym z najgorszych dni w roku, całą sytuację ratowały jedynie pierogi. Ile było próśb, krzyków i gróźb, gdy tylko mama sugerowała, że może by tak zrezygnować z pierogów w tym roku? O nie są święta, są pierogi! Ale żeby nie było, oprócz Pierwszego Pierogowego Łakomczucha, byłam w domu również pierwszym pierogo-zlepiaczem. Pomimo, iż polubiłam
ryby to sentyment do pierogów pozostał. Jako, że prowadzę już własną kuchnię pierogi witają u mnie znacznie częściej, niż tylko w okresie świątecznym. Ostatnio przeglądając książkę Przepis na sukces Ewy Chodakowskiej znalazłam przepis na zielone pierożki, decyzja w zasadzie podjęła się sama- na obiad mamy pierogi
szpinakowe ! Żeby nie było zbyt nudno powstały też 2 farsze
mięsny i wegetariański.Składniki na ciasto:8 łyżek
mąki pszennej8 łyżek
mąki razowej4-5 kostek
mrożonego szpinaku1
jajkoodrobina
wodySposób przygotowania:
Szpinak odmrażamy. W dużej misce łączymy obie
mąki,
jajko i
szpinak. Lekko mieszamy składniki, jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajemy odrobinę
wody. Radzę jednak nie przesadzić z
wodą,
mrożony szpinak zawiera sporo
wody więc odrobinę sklei ciasto. Gdy tak jak ja rozpędzicie się z
woda, pozostaje już tylko stopniowe dodawanie
mąki do momentu aż ciasto swobodnie będzie odchodzić od dłoni. Ciasto zagniatamy a następnie wałkujemy na cienki placek. Wykrajamy szklanką kółka, nakładamy farsz i zalepiamy. Pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej
wody. Gotujemy do momentu wypłynięcia.

Farsz wegetariański:Zainspirowana przepisem Ewy Chodakowskiej postanowiłam odejść od tradycji przygotowywania wyłącznie
mięsnych pierogów, zaczęłam kombinować.

Składniki:1/2 średniej
cukinii1/2
cebulikilka zielonych
oliwek (5-6)
czosnek 3 ząbki2
pomidory suszonenatka pietruszkiserek naturalnySposób przygotowania:
Cebulę i
cukinię kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie
oliwy. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek oraz pokrojone drobno
pomidory. Zdejmujemy farsz z ognia, dodajemy kilka
oliwek zielonych,
natkę pietruszki oraz 1-2 łyżki
serka naturalnego. Pozostawiamy do wystygnięcia a na koniec blendujemy na gładką masę.Farsz
mięsny z dodatkiem
cukinii:Składniki:
filet z indyka ok. 350-400g (zmielone)1/2
cebuli1/2 średniej
cukiniisól,
pieprz, czubryca zielona,
gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
Cebulę oraz
cukinię kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie
oliwy, dodajemy
mielone mięso z indyka. Gdy
mięso jest już usmażone doprawiamy całość do smaku odrobiną
soli,
pieprzu,
gałką muszkatołową oraz czubrycą zieloną. Pozostawiamy do przestudzenia po czym blendujemy na gładką masę.Z podanych proporcji wyszło mi około 60 pierogów, starałam się jednak aby ciasto było jak najcieniej rozwałkowane, wtedy pierogi wychodzą najsmaczniejsze.
Szpinak był praktycznie nie wyczuwalny w smaku, dodawał za to pięknego zielonego koloru. Farsz
mięsny idealny nic dodać, nic ująć. W wersji wegetariańskiej dodałam zbyt dużo
oliwek przez co nadzienie było kwaskowate. W podanym Wam przepisie zredukowałam ilość
oliwek do zaledwie kilku zwieszając porcję
cukinii teraz powinno być pysznie. Wiem jedno pierogi
szpinakowe zajrzą jeszcze do mojej kuchni!

A jak to jest z
Wami, są wśród Was pierogowi maniacy? Jaki jest Wasz ulubiony farsz?PozdrawiamSmakUla.Podziel się...