ßßß
Składniki potrzebne na farsz:Mięso mielone ok 0.5kg3 cebule4 ząbki czosnkuPesto czerwone 2 słoiczkiSól, pieprz, czubryca czerwonaSkładniki na sos:Przecier pomidorowyKetchup pikantnyWodaCzubryca czerwonaSposób przygotowania:Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i smażymy. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy mięso mielone, podsmażamy całość doprawiając solą i pieprzem. Następnie na patelnię przekładamy pesto. Chwilę podgrzewamy po czym dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy czubrycą czerwoną i zdejmujemy z ognia.Teraz czeka nas najtrudniejszy moment całego dania- nadziewanie muszelek. W zasadzie zadanie bardzo proste, bo za pomocą łyżeczki wkładasz farsz do muszelek, nic trudnego prawda? Ale niestety, że zadanie dość czasochłonne nie da się już ukryć.
Makaron nadziany farszem układamy równo w naczyniu żaroodpornym, całość zalewamy sosem pomidorowym i posypujemy startym serem żółtym.
Wstawiamy do piekarnika na ok. 20 minut i obiad gotowy! Makaron nadziewany farszem mielonym podajemy ze świeżym szczypiorkiem oraz opcjonalnie serem pleśniowym.
Jak dla mnie danie zdecydowanie weekendowe, ze względu na czas jaki trzeba poświęcić na przygotowanie makaronu, ale od czasu do czasu można przecież zaszaleć i zaskoczyć rodzinę czymś nowym. Moje makaronowe pragnienie zostało zaspokojone aż nadto… Za każdym razem, gdy gotuję makaron wydaje mi się, że jest go jakoś mało w garnku, więc dosypuję jeszcze troszkę, i jeszcze odrobinkę i ostatecznie, nie wiadomo jak i kiedy w garnku ląduje całe opakowanie. Tym razem, niestety bardzo mocno przesadziłam, do tego stopnia że połowę makaronu musiałam odłożyć i przygotować nowy sos. Ale nie ma tego złego,sos wyszedł genialny, więc kolejne makaronowe inspiracje niebawem.Macie może jakieś sprawdzone sposoby na szybsze nadziewanie makaronu? Jeśli tak dajcie znać, bo przepis z pewnością będę chciała jeszcze powtórzyćPozdrawiamSmakUla.Podziel się...