Wykonanie
Już od dłuższego czasu podczas obiadu rezygnujemy z
ziemniaków na rzecz większej ilości surówki i
mięsa. Początkowo troszkę z lenistwa odpuściliśmy sobie
ziemniaki, w końcu trzeba je obierać, gotować i na dodatek mają to do siebie, że wystarczy chwila nieuwagi i całą kuchenkę mamy do sprzątania. Dodatkowo czas wiosenno-letni aż prosił się o wykorzystanie w pełni kolorowych i pachnących warzyw. A na koniec okazało się, że
ziemniaki są praktycznie zbyteczne i potrafimy najeść się do syta samym mięskiem i surówką. Więc po co nam dodatkowe zapychacze, skoro tak łatwo można z nich zrezygnować?Ale oczywiście nie samym
mięsem i warzywami człowiek żyje. Dlatego też, chociaż dwa
razy w tygodniu jadamy różnego rodzaju dania
makaronowe np. pesto z
kurczakiem czy chińszczyzna z brązowym
makaronem ryżowym . Pozwalamy sobie na mączne placki czy wszelkiego rodzaju
kasze uzupełniając naszą dietę w witaminy, błonnik i mikroelementy.Ostatnio coraz częściej na naszym
stole gości
kasza. Rozsmakowaliśmy się zwłaszcza w
kaszy jaglanej, a gdy poczytałam jeszcze o jej właściwościach odżywczych zdecydowanie króluje wśród naszych
kasz!

Wiedzieliście, że to jedna z najstarszych i przy tym najzdrowszych kasz? Mnóstwo w niej witamin z grupy B, E, miedzi i żelaza, a do tego za sprawa lecytyny poprawia pamięć i koncentrację . Spokojnie może być spożywana przez osoby nie tolerujące glutenu. Więcej o zbawiennym wpływie
kaszy jaglanej możecie poczytać tu .Zazwyczaj
kasza jaglana występuje u nas w towarzystwie
mięsa. Jak dla mnie idealnie pasuje do duszonego
mięsa czy wszelkiego rodzaju gulaszy. Tym razem zdecydowaliśmy się na duet idealny czyli
kasza jaglana i gulasz drobiowy.Składniki:
kasza jaglanapierś z kurczakapieczarkicebulaśliwka suszonabulion warzywny (ewentualnie
woda i
sos sojowy)
koperek
Sposób przygotowania:Warzywa obieramy i kroimy.
Kurczaka oczyszczamy, kroimy w kostkę i przyprawiamy
curry,
solą i
pieprzem. Na rozgrzaną patelnie wrzucamy
cebulę, następnie
pieczarki. Gdy warzywa lekko zmiękną dokładamy
kurczaka i dusimy pod przykryciem.
Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu, nie zapominając o przepłukaniu zimną, a następnie gorącą
wodą przed wrzuceniem do gotującej się
wody. Kiedy
kurczak i warzywa są już mięciutkie doprawiamy gulasz do smaku ( u mnie dość sporo
curry z nutą
cynamonu) na koniec wrzucamy ok garść
śliwki suszonej, podlewamy jeszcze
bulionem i dusimy przez 10 minut. Czekamy tylko aż
kasza pochłonie całkowicie
wodę z garnka i można podawać. Ugotowana
kasza może nie prezentuje się zbyt dostojnie ale z gulaszem drobiowym stanowią duet idealny!

Danie mega sycące i rozgrzewające.
Kaszę przed podaniem możemy także posypać siekana
natką pietruszki lub
koperkiem.Po
mięsnych smakowitościach muszę koniecznie wypróbować
kasze jaglaną na słodko! Macie jakieś sprawdzone przepisy?PozdrawiamSmakUla.Podziel się...