Wykonanie
Uwielbiam zupy z
soczewicy i zawsze świetnie się po nich czuję. Warunek: gotowanie w odkrytym garnku i dodatek orientalnych przypraw i
majeranku. Solenie - zawsze na końcu gotowania. Dzięki temu, że
czerwona soczewica się rozpada podczas gotowania, nie ma potrzeby miksowania tej zupy. Wszystkie składniki będą bardzo miękkie i kremowe, a sam krem aromatyczny i pikantny.

Składniki (dla 4 osób)1 szklanka
soczewicy czerwonej3 garście
szpinaku2
marchewki4 średnie
czerwone cebule1,5 szklanki
pomidorów w kawałkach (tzn. pulpy ze słoika, a w pełni sezonu świeżych, uduszonych wcześniej w sosie własnym)0,5 szklanki
mleka kokosowegogarść posiekanego
szczypiorku2 łyżki
oleju kokosowegoPrzyprawy1 łyżeczka mielonej
kolendry1,5 łyżeczki
kurkumy2 szczypty
cynamonu¼ łyżeczki
kminu rzymskiego2 łyżki
majerankuszczypta
pieprzu cayennesól

PrzygotowanieWymieszać w miseczce wszystkie
przyprawy, z wyjątkiem
majeranku i
soli. Warzywa umyć,
cebulkę i
marchew obrać.
Marchew zetrzeć na tarce,
cebulę pokroić w kostkę lub w piórka,
szpinak posiekać. W garnku rozgrzać
olej kokosowy i wsypać wymieszane
przyprawy. Mieszać chwilę, aby
przyprawy uwolniły aromat, ale się nie przypaliły. Podlać kilkoma łyżkami
wody i dodać
marchewkę,
szpinak i
cebulę. Dusić na średnim ogniu do zrumienienia
cebuli, w razie potrzeby podlewając
wodą. Wówczas dodać
soczewicę,
majeranek i 4 szklanki
wody. Gotować w odkrytym garnku do momentu, aż
soczewica prawie całkowicie się rozpadnie. Dodać
pomidory i
mleko kokosowe oraz
sól. Wymieszać i sprawdzić smak. Gdy jest zbyt pikantny dla nas, można dodać jeszcze trochę
kokosowego mleka. A gdy jest zbyt łagodny, wsypać trochę
pieprzu cayenne lub
curry. Podawać posypaną
szczypiorkiem.