ßßß Cookit - przepis na Krem z soczewicy ze szpinakiem i czerwoną cebulą

Krem z soczewicy ze szpinakiem i czerwoną cebulą

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam zupy z soczewicy i zawsze świetnie się po nich czuję. Warunek: gotowanie w odkrytym garnku i dodatek orientalnych przypraw i majeranku. Solenie - zawsze na końcu gotowania. Dzięki temu, że czerwona soczewica się rozpada podczas gotowania, nie ma potrzeby miksowania tej zupy. Wszystkie składniki będą bardzo miękkie i kremowe, a sam krem aromatyczny i pikantny.
Składniki (dla 4 osób)
1 szklanka soczewicy czerwonej
3 garście szpinaku
2 marchewki
4 średnie czerwone cebule
1,5 szklanki pomidorów w kawałkach (tzn. pulpy ze słoika, a w pełni sezonu świeżych, uduszonych wcześniej w sosie własnym)
0,5 szklanki mleka kokosowego
garść posiekanego szczypiorku
2 łyżki oleju kokosowego
Przyprawy
1 łyżeczka mielonej kolendry
1,5 łyżeczki kurkumy
2 szczypty cynamonu
¼ łyżeczki kminu rzymskiego
2 łyżki majeranku
szczypta pieprzu cayenne
sól
Przygotowanie
Wymieszać w miseczce wszystkie przyprawy, z wyjątkiem majeranku i soli. Warzywa umyć, cebulkę i marchew obrać. Marchew zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w kostkę lub w piórka, szpinak posiekać. W garnku rozgrzać olej kokosowy i wsypać wymieszane przyprawy. Mieszać chwilę, aby przyprawy uwolniły aromat, ale się nie przypaliły. Podlać kilkoma łyżkami wody i dodać marchewkę, szpinak i cebulę. Dusić na średnim ogniu do zrumienienia cebuli, w razie potrzeby podlewając wodą. Wówczas dodać soczewicę, majeranek i 4 szklanki wody. Gotować w odkrytym garnku do momentu, aż soczewica prawie całkowicie się rozpadnie. Dodać pomidory i mleko kokosowe oraz sól. Wymieszać i sprawdzić smak. Gdy jest zbyt pikantny dla nas, można dodać jeszcze trochę kokosowego mleka. A gdy jest zbyt łagodny, wsypać trochę pieprzu cayenne lub curry. Podawać posypaną szczypiorkiem.
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2015/06/krem-z-soczewicy-ze-szpinakiem-i.html