Wykonanie
Rolada to ciasto, którego kiedyś bałam się robić, ponieważ myślałem ,że jest bardzo trudne. Jednak trzeba było się odważyć. Dziś
mogę powiedzieć, że nie ma obaw. Wystarczy zrobić zgodnie z przepisem. Poza tym jest to ciasto, do którego możemy dodawać przeróżne kremy,
galaretki. Moja dzisiejsza propozycja jest
winna i rozpływa się w ustach. Zapraszam.


SKŁADNIKINa
biszkopt:8
żółtek100 g
cukru4
białka80 g
mąki pszennej20 g
maki ziemniaczanejszczypta
soliMasa:1/2 l
śmietany kremówki najlepiej 30%2 łyżki
cukru pudru2
galaretki truskawkowefix do ubijania
śmietanyDodatkowo1
galaretka truskawkowa.smażone
jabłkaczarna i biała polewa do ciastWYKONANIENajlepiej wcześniej przed pieczenie przygotować
galaretki.Dwie pójdą do
bitej śmietany. Rozpuszczamy je w połowie
wody podanej na opakowaniu i odstawiamy w chłodne miejsce sprawdzamy by całkiem nie zastygła powinna być lekko ścinająca się.Jedna
galaretka pójdzie do środka rolady. Rozpuszczamy w takiej ilości jak jest na opakowaniu i wstawiamy do lodówki. Musi całkiem stężeć. Tę
galaretkę najlepiej zrobić dużo wcześniej.Przygotowanie ciasta:Do miski przesiewamy
mąki z
proszkiem do pieczenia i odstawiamy.
Białka ubijamy na sztywno z odrobiną
soli, pod koniec ubijania wsypujemy
cukier i dalej ubijamy.Ubijając dodajemy po jednym
żółtku. Masa ma być pulchna i puszysta. Dodajemy przesiane
mąki i delikatnie mieszamy łyżką.Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach ok 28 x34 cm, wyrównujemy i pieczemy ok.10 minut w temperaturze 190 stopni C.Upieczony
biszkopt wykładamy papierem do góry na czystą ściereczkę posypaną
cukrem pudrem,Delikatnie odrywamy papier i zwijamy ciasto razem ze ściereczką w roladę.Tak zwinięte ciasto pozostawiamy do wystudzenia.Przygotowujemy masę:Schłodzoną
śmietanę ubijamy , dodajemy pod koniec
cukier i fix.Następnie lekkim strumieniem wlewamy tężejącą
galaretkę.Mieszamy. Odstawiamy do lodówki.Tutaj najważniejsza część naszej pracy z roladą, musimy uważać, by masa nie ścięła się nam całkowicie. Powinna być prawie gotowa, ale tak ( można powiedzieć trzęsąca się)Kroimy
galaretkę w kostkę.Ciasto delikatnie rozwijamy ze ściereczki. Smarujemy smażonymi
jabłkami, cieniutko.Część masy rozsmarowujemy na całości ciasta. Na brzegu , wzdłuż układamy pokrojone
galaretki. Dodajemy resztę masy i zwijamy ponownie w ściereczkę.Nie przejmujemy się jak trochę bokami ucieknie nam masa. Końce ściereczki mocno skręcamy.Tak przygotowane ciasto chłodzimy w lodówce. Przynajmniej 3-4 godziny.Wierzch dekorujemy polewą. Cienkim strumieniem polewamy tak od niechcenia.




SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.