ßßß Cookit - przepis na Rolada z bitą śmietaną i galaretką

Rolada z bitą śmietaną i galaretką

nazwa

Wykonanie

Rolada to ciasto, którego kiedyś bałam się robić, ponieważ myślałem ,że jest bardzo trudne. Jednak trzeba było się odważyć. Dziś mogę powiedzieć, że nie ma obaw. Wystarczy zrobić zgodnie z przepisem. Poza tym jest to ciasto, do którego możemy dodawać przeróżne kremy, galaretki. Moja dzisiejsza propozycja jest winna i rozpływa się w ustach. Zapraszam.
SKŁADNIKI
Na biszkopt:
8 żółtek
100 g cukru
4 białka
80 g mąki pszennej
20 g maki ziemniaczanej
szczypta soli
Masa:
1/2 l śmietany kremówki najlepiej 30%
2 łyżki cukru pudru
2 galaretki truskawkowe
fix do ubijania śmietany
Dodatkowo
1 galaretka truskawkowa.
smażone jabłka
czarna i biała polewa do ciast
WYKONANIE
Najlepiej wcześniej przed pieczenie przygotować galaretki.
Dwie pójdą do bitej śmietany. Rozpuszczamy je w połowie wody podanej na opakowaniu i odstawiamy w chłodne miejsce sprawdzamy by całkiem nie zastygła powinna być lekko ścinająca się.
Jedna galaretka pójdzie do środka rolady. Rozpuszczamy w takiej ilości jak jest na opakowaniu i wstawiamy do lodówki. Musi całkiem stężeć. Tę galaretkę najlepiej zrobić dużo wcześniej.
Przygotowanie ciasta:
Do miski przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia i odstawiamy.
Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli, pod koniec ubijania wsypujemy cukier i dalej ubijamy.
Ubijając dodajemy po jednym żółtku. Masa ma być pulchna i puszysta. Dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy łyżką.
Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach ok 28 x34 cm, wyrównujemy i pieczemy ok.10 minut w temperaturze 190 stopni C.
Upieczony biszkopt wykładamy papierem do góry na czystą ściereczkę posypaną cukrem pudrem,
Delikatnie odrywamy papier i zwijamy ciasto razem ze ściereczką w roladę.
Tak zwinięte ciasto pozostawiamy do wystudzenia.
Przygotowujemy masę:
Schłodzoną śmietanę ubijamy , dodajemy pod koniec cukier i fix.
Następnie lekkim strumieniem wlewamy tężejącą galaretkę.Mieszamy. Odstawiamy do lodówki.
Tutaj najważniejsza część naszej pracy z roladą, musimy uważać, by masa nie ścięła się nam całkowicie. Powinna być prawie gotowa, ale tak ( można powiedzieć trzęsąca się)
Kroimy galaretkę w kostkę.
Ciasto delikatnie rozwijamy ze ściereczki. Smarujemy smażonymi jabłkami, cieniutko.
Część masy rozsmarowujemy na całości ciasta. Na brzegu , wzdłuż układamy pokrojone galaretki. Dodajemy resztę masy i zwijamy ponownie w ściereczkę.
Nie przejmujemy się jak trochę bokami ucieknie nam masa. Końce ściereczki mocno skręcamy.
Tak przygotowane ciasto chłodzimy w lodówce. Przynajmniej 3-4 godziny.
Wierzch dekorujemy polewą. Cienkim strumieniem polewamy tak od niechcenia.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Źródło:http://wkuchennymoknieewy.blogspot.com/2015/03/rolada-z-bita-smietana-i-galaretka.html