ßßß

SKŁADNIKINa biszkopt:8 żółtek100 g cukru4 białka80 g mąki pszennej20 g maki ziemniaczanejszczypta soliMasa:1/2 l śmietany kremówki najlepiej 30%2 łyżki cukru pudru2 galaretki truskawkowefix do ubijania śmietanyDodatkowo1 galaretka truskawkowa.smażone jabłkaczarna i biała polewa do ciastWYKONANIENajlepiej wcześniej przed pieczenie przygotować galaretki.Dwie pójdą do bitej śmietany. Rozpuszczamy je w połowie wody podanej na opakowaniu i odstawiamy w chłodne miejsce sprawdzamy by całkiem nie zastygła powinna być lekko ścinająca się.Jedna galaretka pójdzie do środka rolady. Rozpuszczamy w takiej ilości jak jest na opakowaniu i wstawiamy do lodówki. Musi całkiem stężeć. Tę galaretkę najlepiej zrobić dużo wcześniej.Przygotowanie ciasta:Do miski przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia i odstawiamy.Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli, pod koniec ubijania wsypujemy cukier i dalej ubijamy.Ubijając dodajemy po jednym żółtku. Masa ma być pulchna i puszysta. Dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy łyżką.Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach ok 28 x34 cm, wyrównujemy i pieczemy ok.10 minut w temperaturze 190 stopni C.Upieczony biszkopt wykładamy papierem do góry na czystą ściereczkę posypaną cukrem pudrem,Delikatnie odrywamy papier i zwijamy ciasto razem ze ściereczką w roladę.Tak zwinięte ciasto pozostawiamy do wystudzenia.Przygotowujemy masę:Schłodzoną śmietanę ubijamy , dodajemy pod koniec cukier i fix.Następnie lekkim strumieniem wlewamy tężejącą galaretkę.Mieszamy. Odstawiamy do lodówki.Tutaj najważniejsza część naszej pracy z roladą, musimy uważać, by masa nie ścięła się nam całkowicie. Powinna być prawie gotowa, ale tak ( można powiedzieć trzęsąca się)Kroimy galaretkę w kostkę.Ciasto delikatnie rozwijamy ze ściereczki. Smarujemy smażonymi jabłkami, cieniutko.Część masy rozsmarowujemy na całości ciasta. Na brzegu , wzdłuż układamy pokrojone galaretki. Dodajemy resztę masy i zwijamy ponownie w ściereczkę.Nie przejmujemy się jak trochę bokami ucieknie nam masa. Końce ściereczki mocno skręcamy.Tak przygotowane ciasto chłodzimy w lodówce. Przynajmniej 3-4 godziny.Wierzch dekorujemy polewą. Cienkim strumieniem polewamy tak od niechcenia.


SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.