ßßß


SKŁADNIKI:Ciasto:1 kg. maki2 łyżki oleju,3 jajka ( jedno całe 2 żółtka),1 szklanka gorącego mleka i jeśli mało to podlewamy ciepłą wodaWszystkie składniki łączmy , dobrze wyrabiamy, ciasto powinno być szkliste, łatwo poddające się obróbce.Na farsz1/2 kg sera,2 kg ziemniaków. Dodam ,że przewaga ziemniaków, sprawia ,że farsz jest smaczniejszy.Do tego podduszamy dwie cebule, tylko lekko zeszklić, na sporej ilości oleju lub margaryny. Chodzi o to, by tłuszcz dobrze nasączył farsz. Wyrabiamy dodając sól i pieprz do smaku.Nie przyprawiamy żadną inna przyprawą. Zapewniam ,że pierogi ruskie , to tylko sól i pieprz,każda inna przyprawa zmienia ich smak. Czasami do farszu dodaję drobne kawałki podsmażonego boczku , też powstaje bardzo dobry farsz.Wałkujemy na okrągły placek , jak mamy przyrząd do pierogów to używamy do wyciskania i robienia pierogów , lub tradycyjnie: szklanka i nasze sprawne ręce.Ja lepię sama , chociaż przyrząd, do pierogów, próbowałam, jednak przyznam,że lepiej wychodzi mi moja manufaktura.



SMACZNEGOCzekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.