ßßß


SKŁADNIKINa biszkopt:4 jajka1 szklanka mąki3 łyżki kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia2/3 szklanki cukru4 łyżki olejuKrem1 puszka mleka skondensowanego lub masa korówkowa200 g. masła1/4 szklanki orzechów włoskichPoncz3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej1/2 szklanki wody3 łyżki alkoholurozpuszczalna kawa do posypania miałka ( nie w granulkach)WYKONANIEBiałka ubijamy z cukrem na sztywna pianę i stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku miksując na mniejszych obrotach. Wlewamy olej i dalej miksujemy.Następnie mieszamy drewnianą łyżką i dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao.Ciasto wylewamy na formę (23 x 28) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na pół.Przygotowujemy poncz. Zaparzamy kawę. Wystudzoną kawę mieszamy z alkoholem.Jeśli mamy mleko skondensowane to powinniśmy je gotować w wodzie ok. 3 godziny, a następnie wystudzić.Masło ucieramy na puch. Dodajemy po łyżce masy kajmakowej, cały czas ucierając aż do uzyskania kremowej konsystencji.Orzechy drobno kroimy i podprażamy na rozgrzanej patelni . Uważamy, by nie podpiec.Jeden z biszkoptów nasączamy ponczem i rozsmarowujemy masę .Zostawiamy 2 łyżki na górę ciasta.Przykrywamy drugim biszkoptem i ponownie nasączamy. Rozsmarowujemy resztę kremu i posypujemy kawą rozpuszczalną oraz orzechami.Ciasto należy schłodzić.

·SMACZNEGOCzekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.