Wykonanie
Ostatnie dni karnawału, więc czas żeby jeszcze degustować się smakołykami. Dzisiaj moja propozycja, to ciasto z masą kajmakową posypane
kawą i prażonymi
orzechami. Słodki smak masy złamany gorzką
kawą i odrobiną ponczu z
alkoholem doskonale ze sobą współgra. Proponuję spróbować.



SKŁADNIKINa
biszkopt:4
jajka1 szklanka
mąki3 łyżki
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczenia2/3 szklanki
cukru4 łyżki
olejuKrem1 puszka
mleka skondensowanego lub masa korówkowa200 g.
masła1/4 szklanki
orzechów włoskichPoncz3 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej1/2 szklanki
wody3 łyżki
alkoholurozpuszczalna kawa do posypania miałka ( nie w granulkach)WYKONANIE
Białka ubijamy z
cukrem na sztywna pianę i stopniowo dodajemy
cukier. Następnie dodajemy po jednym
żółtku miksując na mniejszych obrotach. Wlewamy
olej i dalej miksujemy.Następnie mieszamy drewnianą łyżką i dodajemy
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia oraz
kakao.Ciasto wylewamy na formę (23 x 28) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.Po upieczeniu
biszkopt studzimy i kroimy na pół.Przygotowujemy poncz. Zaparzamy
kawę. Wystudzoną
kawę mieszamy z
alkoholem.Jeśli mamy
mleko skondensowane to powinniśmy je gotować w wodzie ok. 3 godziny, a następnie wystudzić.
Masło ucieramy na puch. Dodajemy po łyżce masy kajmakowej, cały czas ucierając aż do uzyskania kremowej konsystencji.
Orzechy drobno kroimy i podprażamy na rozgrzanej patelni . Uważamy, by nie podpiec.Jeden z
biszkoptów nasączamy ponczem i rozsmarowujemy masę .Zostawiamy 2 łyżki na górę ciasta.Przykrywamy drugim
biszkoptem i ponownie nasączamy. Rozsmarowujemy resztę kremu i posypujemy
kawą rozpuszczalną oraz
orzechami.Ciasto należy schłodzić.



·SMACZNEGOCzekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.