Wykonanie
Dzisiaj przedstawiam Wam moją pierwszą, w tym roku, propozycję na babkę wielkanocną. Babka, z tego przepisu, jest prosta w wykonaniu. Jej plusem jest to, że łatwo się ją robi i ze składników, które przeważnie w domu się znajdą :)Babka jest miękka, puszysta i do tego wilgotna w środku. Długo utrzymuje świeżość. Do tego polewa - u mnie z
białej czekolady, podkreśla jej delikatny smak. Babka nie jest słodka.
Słodyczy nadaje jej polewa.Polecam z czystym sumieniem.

'kakaowo-kawowa babka na
oleju i z polewą z białej czekolady'Składniki (na formę z kominem o śr.20cm):* ciasto :- 5
jajek rozm.L- niepełna szklanka
cukru- 1,5 szklanki
mąki- 3 czubate łyżki
kakao- 3 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 1 szklanka
oleju- 0 , 5 szklanki wrzątku* polewa:- 50 ml
mleka- 1 łyżeczka
masła- 100g
białej czekolady

Ciasto:
Jajka utrzeć do białości z
cukrem.
Mąkę,
kakao i
proszek do pieczenia przesiać do miski. Dodać
kawę i wymieszać.
Olej zalać wrzątkiem i porządnie wymieszać (do połączenia się składników).Do ubitych
jajek, dodać
olej i
mąkę. Dokładnie wymieszać.Masę przelać do formy (użyłam silikonowej) i wsadzić do zimnego piekarnika. Nastawić temperaturę na 180C i piec ok 40-45 minut, do tzw. "suchego patyczka".Po upieczeniu, ciasto od razu wyjąć z formy.Polewa:
Mleko zagotować.
Czekoladę połamać na mniejsze kawałki.
Czekoladę z
masłem zalać wrzącym
mlekiem i porządnie wymieszać.Gotową polewą polać ciasto.Smacznego!