ßßß

SKŁADNIKI1 szklanka kaszy jaglanej2,5 szklanki wodypo 2 łyżki bakalii: rodzynki , żurawina, śliwki suszone, płatki migdałów, orzechy włoskie siekane, daktyle1 łyżeczka cynamonu1 łyżka ksylitolu lub opcjonalnie miódNa sos:20 dag mrożonych malin( latem świeże)1 łyżka ksylitolu1 bananWYKONANIEKasze zalewamy wodą i prażymy na małym ogniu do momentu aż się rozklei. Na chwile nakrywamy garnek ściereczką. Kasza dobrze odparuje. Kiedyś babcie chowały garnek pod pierzynę!! Niestety teraz nie mamy takich specyfików.Orzechy i migdały prażymy chwilę na ogniu. Śliwkę kroimy w paski , daktyle również. Bakalie zalewamy chwilę gorąca wodą.Do kaszy dodajemy bakalie i prażone orzechy z migdałami. Wsypujemy cynamon i cukier Mieszamy wszystko dokładnie.
Farszem napełniamy małą szklaneczkę lub filiżankę, wcześniej zmoczyć woda , wtedy kasza ładnie odstanie.Wyjmujemy z formy i układamy na tacy lub talerzu.
Maliny, banan oraz cukier blendujemy na mus, którym polewamy nasze danie.
SMACZNEGOCzekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.