Wykonanie
kasza jaglana z
suszonymi śliwkami,
daktyla m i,
rodzynkam i i
orzechami włoski mibarley groats with prunes, dates, raisins and hazelnuts
Kasza jaglana - przez wielu nazywana królową
kasz. Zdrowa, smaczna i sycąca. Idealnie komponuje się z
bakaliami, o czym przekonałam się już nie raz. Dziś prezentuję przepis na jedną z moich ulubionych słodkich wersji tej wspaniałej
kaszy./1 porcja/

- 4 łyżki
kaszy jaglanej- 2/3 szklanki
wody + 1/2 szklanki
mleka- 1 łyżka
miodu- szczypta
cynamonu- 1 łyżka
rodzynek- 1 łyżka
orzechów włoskich- 3
suszone śliwki- 3
suszone daktyleKaszę jaglaną płuczemy najpierw we wrzącej, a
potem zimnej wodzie. Wrzucamy ją do gotującej się
wody i mieszamy. Gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut. Po tym czasie nie zdejmując
kaszy z gazu, dolewamy
mleko, dodajemy część pokrojonych
bakalii,
miód,
cynamon i mieszamy. Gotujemy jeszcze 5-10 minut, do wchłonięcia przez
kaszę płynu. Gotową jaglankę przekładamy do miseczki i podajemy z resztą
bakalii.