ßßß
kasza jaglana z suszonymi śliwkami, daktyla m i, rodzynkam i i orzechami włoski mibarley groats with prunes, dates, raisins and hazelnutsKasza jaglana - przez wielu nazywana królową kasz. Zdrowa, smaczna i sycąca. Idealnie komponuje się z bakaliami, o czym przekonałam się już nie raz. Dziś prezentuję przepis na jedną z moich ulubionych słodkich wersji tej wspaniałej kaszy./1 porcja/
- 4 łyżki kaszy jaglanej- 2/3 szklanki wody + 1/2 szklanki mleka- 1 łyżka miodu- szczypta cynamonu- 1 łyżka rodzynek- 1 łyżka orzechów włoskich- 3 suszone śliwki- 3 suszone daktyleKaszę jaglaną płuczemy najpierw we wrzącej, a potem zimnej wodzie. Wrzucamy ją do gotującej się wody i mieszamy. Gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut. Po tym czasie nie zdejmując kaszy z gazu, dolewamy mleko, dodajemy część pokrojonych bakalii, miód, cynamon i mieszamy. Gotujemy jeszcze 5-10 minut, do wchłonięcia przez kaszę płynu. Gotową jaglankę przekładamy do miseczki i podajemy z resztą bakalii.