Wykonanie
Karkówka dobrze przyrządzona jest smaczna i rozpływa się w ustach. Nie jest to danie pracochłonne.Taką
karkówkę proponuję na danie obiadowe.

SKŁADNIKI1,5 kg
karkówki2 łyżeczki
soli1 łyżka
kolendry4 ząbki przeciśniętego
czosnku1 łyżeczka słodkiej i
ostrej paprykipieprz cayenne ( odrobinę na koniec łyżeczki )pół łyżeczki
pieprzu czarnego mielonego
rozmaryn świeży kilka listków1 łyżeczka
majeranku4 łyżki
sosu sojowegoWYKONANIEMarynatę sporządzamy z przypraw i
sosu sojowego, nacieramy nią
mięso. Pozostawiamy na noc w lodówce. Na drugi dzień wkładamy do naczynia ( ja używam dużej brytfanny ) wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni C. Pieczemy ok. 2 godziny. Pod koniec pieczenia odkrywamy
mięso na 15-20 min. Jest to sposób na odparowanie
wody i przypieczenie z góry
karkówki.Część płynu z
mięsa odlewamy do garnuszka i robimy sos. 1 łyżkę
mąki rozprowadzamy w kubeczku z dwiema łyżkami
śmietany, jak gęste dodajemy zimnej
wody, wlewamy do gotującego się płynu i mieszamy. Zagotowujemy ok 5 min.
Karkówkę ciepłą kroimy na grube plastry. Podajemy z ziemniaczkami, kluskami śląskim i surówką. Przepis na surówkę tutaj Surówka Colesław

SMACZNEGO