Kolejny pomysł na wędlinę domową, tym razem na tapecie karkóweczka w ziołach, z podpieczoną skórką - idealna na ciepło oraz na zimno :)1,5 kg karkówki bez kości1/2 soliziołowej1/2 łyżeczki pieprzu czarnego3 listki laurowepapryka słodka mielonakolendra2 ząbki czosnku1 łyżka majerankukilka łyżek oliwyKarkówkę umyć dokładnie. przyprawy rozgnieść w moździerzu, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie przyprawy wymieszać dokładnie z oliwą (opcjonalnie można dodać rozmaryn, tymianek, kto co lubi), karkówkę wstawić do takiej marynaty na noc. Można obrócić na drugą stronę. Następnie obsmażyć na patelni z każdej strony aby stworzyć skórkę mięsa. Potem włożyć do rękawa do pieczenia, wlać marynatę i zapiąć klipsami. Piec w temp 180 stopni około 1 godz. 15 minut. Podawać można na ciepło, z marynaty zrobić sos zagęszczony mąką i śmietaną lub na zimno jako wędlinę.