Wykonanie
Pieczona
karkówka to jedna z najprostszych w przygotowaniu domowych
wędlin, zdrowych i bez sztucznych konserwantów. Nie potrzebujemy tutaj żadnego specjalistycznego sprzętu, skomplikowanych składników ani nawet doświadczenia w produkcji
wędlin. Tak przygotowane
mięso możemy wykorzystać na kanapki lub też, po pokrojeniu w grubsze, ok. 1 cm plastry, podać z sosem do obiadu.
1 - 1,5 kg
karkówki (nie za tłustej)2 łyżki
oleju1 łyżka
słodkiej papryki1 łyżka świeżo mielonego
czarnego pieprzu2 łyżeczki
soli4 duże ząbki
czosnku - obranego i przeciśniętego przez praskęew. 1/2 łyżeczki
ostrej papryki4-6 łyżek
majerankuworeczki lub rękaw do
pieczenia mięsaMięso nacieramy
olejem. Następnie dokładnie nacieramy je
czosnkiem wraz z
przyprawami i obsypujemy z wierzchu ze wszystkich stron warstwą
majeranku tak, by było cale nim pokryte.
Mięso umieszczamy w zawiązanym / zamkniętym woreczku do pieczenia. Odkładamy do lodówki na 12 godzin.
Mięso układamy w brytfance / naczyniu do pieczenia. W jednym miejscu przekłuwamy woreczek do pieczenia nożem.
Karkówkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 1,5 (dla 1 kg
mięsa) - 2 (dla 1,5 kg
mięsa) godzin. Miękkość
mięsa sprawdzamy poprzez wbicie w nie
ostrego noża. Gotowe
mięso wyjmujemy z piekarnika i studzimy do osiągnięcia temperatury pokojowej*. Następnie odstawiamy do lodówki na kilka godzin do całkowitego wychłodzenia.Wychłodzone
mięso wyjmujemy z woreczka do pieczenia. Tak przygotowana
wędlina, owinięta w papier
śniadaniowy, może leżeć w lodówce do ok. 10 dni.* Jeśli pieczeń ma być podana na obiad, odstawiamy wyjęte z piekarnika
mięso na 15 minut, po czym rozcinamy woreczek do pieczenia i kroimy w grube plastry. Z resztą
mięsa można postąpić jak w opisie powyżej i zużyć jako
wędlinę do kanapek.