ßßß
600 gramów karkówki lub łopatki wieprzowej400 gramów wyłuskanego jak najchudszego surowego (!) boczku3 - 4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%1 płaska łyżeczka soli0,5 łyżeczki słodkiej papryki1/3 łyżeczki ostrej papryki lub chili (opcjonalnie)1/3 łyżeczki czarnego pieprzu3 - 4 ząbki czosnku0,5 - 1 łyżka majerankuWieprzowinę zmielić w maszynce do mięsa (mieliłam na średnich oczkach), dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, śmietanę, przyprawy, wszystko wymieszać dokładnie.Keksówkę o wymiarach 10x25 cm wypełnić masą mięsną, wygładzić wierzch. Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 80 minut.Wierzch przykryć folią aluminiową, którą usunąć na około 20 minut przed końcem pieczenia.Wystudzić i kroić na plastry.Uwaga: Mięsko dość mocno zmniejszy swoją objętość ze względu na wytopienie części tłuszczu, ale za to będzie soczyste.
