Wykonanie
Torty to poezja naszej kuchni, cieszą oko, dostarczają przyjemności dla naszych kubków
smakowych.Goszczą na naszych stołach z powodów dla nas wyżach.Przepis z książki: 120 Przepisów na Święta.

Czego potrzebujemy:4
jajka20 dag
cukru2
torebki cukru waniliowego15 dag
makijedna łyżeczka
proszku do pieczeniasłoik kompotu z
wiśni (ok 750 ml)2 łyżki
maki ziemniaczanej1 łyżeczka
żelatynypo 50 dag chudego
twarogu i
serka mascarpone5 łyżek
wiśniówki500 ml kremówki15 dag podłużnych
biszkoptów2 łyżki
kakaoWykonanie:Oddzielić
żółtka od
białek.
Białka ubić na sztywna pianę, stopniowo dosypywać 10 dag
cukru, jedną torebkę
cukru waniliowego. Wlać
żółtka , starannie wymieszać.
Mąkę i proszek połączyć z masą. masę wlać do okrągłej formy wyłożonej papierem. Piec ok. 25 min w 200 C. ostudzić.
Wiśnie odsączyć. Zalewę przelać do garnka zagotować z
cukrem waniliowym.
Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić zimną
wodą, wlać do wrzącego płynu. Cały czas mieszając, gotować, aż lekko zgęstnieje, włożyć
owoce, wymieszać ostudzić.Zimny
biszkopt przekroić na dwa placki. Spód posmarować masą
wiśniową i odstawić na godzinę do lodówki.
Mascarpone zmiksować z
twarogiem i resztą
cukru . Namoczoną
żelatynę rozpuścić w podgrzanej
wiśniówce i połączyć z dwiema łyżkami kremu
serowego ,a następnie z reszta masy.Krótko schłodzić , a gdy zacznie tężeć, dodać 250 mil kremówki, wymieszać. połowę kremu rozsmarować na wiśniach., przykryć drugim plackiem. Gotowe ciasto posmarować resztą kremu.. Boki obłożyć
biszkoptem, wierzch oprószyć
kakao i przebrać kleksikami z pozostałej
śmietany.SMACZNEGOPolecam również: Tort