Wykonanie
Kawę z
wiśniami odkryłam już jakiś czas temu. Jako, że jest to genialne połączenie postanowiłam do niego wrócić. Tym razem do
biszkoptu dodałam trochę
maku,
wiśnie przesmażyłam i dodałam do nich
galaretkę. Masa jest zrobiona na bazie
serka mascarpone i jak dla mnie jest to właśnie najważniejsza warstwa tego ciasto chociaż wszystko razem smakuje genialnie. Ciasto zniknęło bardzo szybko bo smakuje tak lekko i zwiewnie że człowiek nie czuje, że to już kolejny kawałek.

Składniki na
biszkopt:3
jajka3 łyżki
cukru3 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżki
maku1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaBiałka ubić na sztywno, pod koniec dodać
cukier. Do
białek dodać rozmieszane
żółtka, przesiać
mąki z proszkiem, dokładnie wymieszać. Przelać ciasto na blaszkę o wymiarach 24/32 cm i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 25 min. Wystudzić.Składniki na nasącz:100 ml
wody30 ml
wiśniówkiWymieszać składniki, nasączyć upieczony
biszkopt, raz koło razu.Składniki na masę
wiśniową:2 szklanki wydrylowanych
wiśni4 łyżki
cukru1
galaretka wiśniowaWiśnie wsypać do rondelka, podlać odrobiną
wody, dodać
cukier i dusić ok. 20 min. Wsypać
galaretkę, dokładnie wymieszać, wystudzić. Kiedy
wiśnie są już gęstawe, przełożyć je na
biszkopt i wstawić do lodówki.Składniki na masę
kawową:3 łyżki
kawy rozpuszczalnej330 ml
śmietanki 30%250 g
serka mascarpone4 łyżki
cukru3 łyżeczki
żelatynyKawę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej
wody. Dodać
żelatynę i dokładnie wymieszać, odstawić.
Serek mascarpone utrzeć z
cukrem, dodać
śmietankę i ubijać mikserem, aż będzie gęsta i błyszcząca. Pod koniec ubijania dodać
kawę z
żelatyną i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć na ciasto. Wstawić do lodówki. Wierzch ozdobić startą
czekoladą lub
kawą mieloną.Smacznego:)