ßßß
Składniki na biszkopt:3 jajka3 łyżki cukru3 łyżki mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej2 łyżki maku1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaBiałka ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier. Do białek dodać rozmieszane żółtka, przesiać mąki z proszkiem, dokładnie wymieszać. Przelać ciasto na blaszkę o wymiarach 24/32 cm i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 25 min. Wystudzić.Składniki na nasącz:100 ml wody30 ml wiśniówkiWymieszać składniki, nasączyć upieczony biszkopt, raz koło razu.Składniki na masę wiśniową:2 szklanki wydrylowanych wiśni4 łyżki cukru1 galaretka wiśniowaWiśnie wsypać do rondelka, podlać odrobiną wody, dodać cukier i dusić ok. 20 min. Wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać, wystudzić. Kiedy wiśnie są już gęstawe, przełożyć je na biszkopt i wstawić do lodówki.Składniki na masę kawową:3 łyżki kawy rozpuszczalnej330 ml śmietanki 30%250 g serka mascarpone4 łyżki cukru3 łyżeczki żelatynyKawę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Dodać żelatynę i dokładnie wymieszać, odstawić. Serek mascarpone utrzeć z cukrem, dodać śmietankę i ubijać mikserem, aż będzie gęsta i błyszcząca. Pod koniec ubijania dodać kawę z żelatyną i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć na ciasto. Wstawić do lodówki. Wierzch ozdobić startą czekoladą lub kawą mieloną.Smacznego:)