ßßß
SKŁADNIKI: (na tortownicę 28 cm)Biszkopt: (rzucany)5 jajek2/3 szkl cukru3/4 szkl mąki pszennej1/4 szkl mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki suchego makuWarstwa wiśniowa:1 galaretka wiśniowa rozpuszczona1 słoik dżemu wiśniowego (ok. 400g)Masa:375 g mascarpone375 ml śmietanki 30%2 śmietan-fixy6-7 łyżek cukru pudruDodatkowo:1 duża paczka Delicji wiśniowych1 słoik wiśni drylowanych w soku własnym2 galaretki wiśniowe1. Biszkopt: białka ubić, dalej ubijając dodać cukier a następnie żółtka. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i razem z makiem delikatnie wmieszać do masy. Wylać na blachę i piec 30-35 min w 180*C. Po tym czasie wyjąć, upuścić blachę z wysokości ok 50 cm na podłogę, po czym wstawić biszkopt z powrotem do piekarnika i wystudzić go przy uchylonych drzwiczkach.2. 1 galaretkę rozpuścić w 1 szkl wrzątku, odstawić do przestygnięcia. Lekko tężejącą wymieszać dokładnie z dżemem. Odstawić jeszcze na chwilę do lodówki, żeby zgęstniała.3. Pozostałe 2 galaretki wiśniowe rozpuścić w 3 szkl wrzątku i odstawić do wystudzenia.4. Biszkopt przekroić na pół, 1 blat włożyć z powrotem do tortownicy, wylać dżem z galaretką, przykryć drugim biszkoptem i odstawić do lodówki do stężenia.5. W czasie gdy warstwa z dżemem tężeje, zrobić masę. Śmietankę ubić lekko, dodać śmietan-fixy i ubić na sztywno. Dodać cukier puder i mascarpone i ubijać jeszcze chwilę do wymieszania składników.6. Biszkopt z galaretką wyjąć z lodówki, posmarować masą i wyłożyć na nią Delicje (czekoladą do dołu). Na ciastka ułożyć wiśnie i całość zalać tężejącą galaretką. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Po tym czasie można ozdabiać.

A tak sobie poradziłam, gdy się okazało, że moja tortownica jest za niska, żeby wylać w nią wierzchnią warstwę galaretki: