Wykonanie
Pyszne ciasto na piegowatym
biszkopcie, z moją ulubioną masą
mascarpone i
wiśniami. Bardzo podobne do Czerwonego Kapturka, tyle że troszkę inaczej ułożone i z dodatkową
wiśniową warstwą - taka moja Fanaberia ;)

SKŁADNIKI: (na formę 25x35cm)
Biszkopt z
makiem:4
jajka2/3 szkl
cukru2/3 szkl
mąki2/3 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 szkl suchego
makuWarstwa wiśniowa:
dżem wiśniowy lub 1 szkl świeżych
wiśni (wydrylowanych)1
galaretka wiśniowa1 szkl wrzątkuKrem z
mascarpone:375 g
mascarpone (1,5 standardowego opakowania)330 ml
śmietanki 30%2
śmietan fix-y6 łyżek
cukru pudruPonadto:2 op. delicji
wiśniowych2
galaretki wiśniowe3 , 5 szkl wrzątku1. 2
galaretki rozpuścić w 3,5 szkl wrzątku. Odstawić do ostudzenia, a następnie wstawić do lodówki, aby zaczęła tężeć. Pozostałą 1
galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku i odstawić do ostudzenia.2. Przygotować
biszkopt:
Białka ubić na sztywno, dalej miksując dodać
cukier, a następnie
żółtka.
Mąkę przesiać do osobnej miski, wymieszać z
proszkiem do pieczenia i
makiem. Dodawać partiami do ubitych
jajek i delikatnie mieszać. Piec ok 30-35 min w 180*C.3. Ostudzoną
galaretkę (w 1 szkl wrzytku) wymieszać z
dżemem wiśniowym. Jeśli używamy świerzych
wiśni to neleży je zasypać
cukrem (kilka łyżek), zagotować, odlać sok i same odsączone z soku
wiśnie wymieszać z
galaretką. Wylać na
biszkopt i wstawić do lodówki do stężenia.4. Krem:
Śmietankę ubić dodając pod koniec
śmietan fix-y. Dodać
cukier puder i
mascarpone i ubijać jeszcze chwilę do wymieszania składników. Masę wyłożyć na stężałą warstwę
wiśniową. Na wierzch ułożyć delicje
czekoladą do dołu. Zalać tężejącą
galaretką. Wstawić do lodówki do stężenia.
