Wykonanie
Ciasto to powstało kiedyś z połączenia smaków, na które akurat miałam ochotę -
biszkopt z
makiem, krem z
mascarpone i
wiśnie. A do tego obowiązkowo ulubiona
galaretka mojej córci. Jego smak przeszedł moje oczekiwania!

SKŁADNIKI: (na blachę 25x35cm)
Biszkopt z
makiem:4
jajka2/3 szkl
cukru2/3 szkl
mąki2/3 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 szkl suchego
makuKrem z
mascarpone375 g
mascarpone (1,5 standardowego opakowania)330 ml
śmietanki 30%2
śmietan fix-y6 łyżek
cukru pudruPonadto:delicje
wiśniowewiśnie drylowane2
galaretki wiśniowe1.
Galaretkę rozpuścić w 3,5 szkl wrzątku wrzątku. Odstawić do ostudzenia, a następnie wstawić do lodówki, aby zaczęła tężeć.2. Przygotować
biszkopt:
Białka ubić na sztywno, dalej miksując dodać
cukier, a następnie
żółtka.
Mąkę przesiać do osobnej miski, wymieszać z
proszkiem do pieczenia i
makiem. Dodawać partiami do ubitych
jajek i delikatnie mieszać. Piec ok 30 min w 180 st. C.3. Krem:
Śmietankę ubić dodając pod koniec
śmietan fix-y. Dodać
cukier puder i
mascarpone i ubijać jeszcze chwilę do wymieszania składników.Ułożenie ciasta:Na spód
biszkoptowy rozsmarować krem. Na wierzch ułożyć delicje (
czekoladą do dołu), na to wyłożyć odsączone
wiśnie. Całość zalać tężejącą
galaretką.