Biszkopt kakaowy

nazwa

Wykonanie

Składniki na małą tortownicę:
4 jajka
4 łyżki maki tortowej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao niesłodzonego
szczypta soli
1/2 opakowania proszku do pieczenia
2/3 szklanki cukru
Sposób przygotowania: w jednej misce długo ubijamy całe jajka i cukier na gęstą pianę - ważne, aby jak najbardziej napowietrzyć masę - minimum 5 minut w drugiej misce mieszamy pozostałe składniki
do ubitych jajek przez sitko wsypujemy sypkie składniki i delikatnie, ale dokładnie mieszamy łyżką
przekładamy masę do małej tortownicy ( moja ma średnicę 24 cm)
wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika ( 150 stopni docelowo) na 30 minut,
po upieczeniu, ostudzeniu, kroimy biszkopt ostrym nożem na dwie lub trzy części i możemy smarować go masą, dżemem lub innym kremem np. nutellą :)
Źródło:http://tapasdecolores.blogspot.com/2013/09/biszkopt-kakaowy.html