ßßß Cookit - przepis na Przepis na hummus z tahini

Przepis na hummus z tahini

nazwa

Wykonanie

Od kiedy pierwszy raz spróbowałam prawdziwego hummusu kupionego na łódzkim ekotargu wiedziałam już, że przy najbliższej okazji muszę kupić wreszcie pastę tahini i hummus przygotować w domu. Tahina to pasta z uprażonych ziaren sezamu, kupiłam ją w sklepie ze zdrową żywnością, za ok. 7 zł/185 g. Hummus to przysmak kuchni arabskiej, można go używać jako smarowidło na kanapki lub dip do warzyw. W zależności od upodobań można również przygotowywać różne zdrowe wersje dodając do niego np. pietruszkę, buraczki lub suszone pomidory czy pieczoną paprykę.
Przepis:
250 g odsączonej ciecierzycy z puszki
80 ml zimnej wody
5 łyżek tahini
łyżka oleju sezamowego (lub słonecznikowego / oliwy z oliwek)
mały ząbek czosnku
sok z połowki cytryny
przyprawy: sól, pieprz, słodka lub ostra papryka
(opcjonalnie: pół szklanki posiekanej natki pietruszki)
W oryginalnym przepisie użyto ciecierzycy z puszki, ja natomiast kupiłam suchą, namoczyłam ją przez noc, następnie ugotowałam i zamiast 80 ml zimnej wody, do przygotowania pasty użyłam wody z gotowania. Sposób przygotowania: tahini, olej sezamowy i sok z cytryny umieścić w dzbanku blendera. Ząbek czosnku zmiażdżyć, dodać razem z natką pietruszki do składników w blenderze i zmiksować. Stopniowo, wciąż miksując, dodawać na przemian ciecierzycę i wodę, aby nadać paście odpowiednia gęstość. Doprawić solą i pieprzem (porządnie), posypać szczyptą papryki. Przepis pochodzi z książeczki "Sałatki, sosy, dodatki".
Hummus to nie tylko zdrowa przekąska ale również źródło witamin i minerałów (mangan, witamina B6), żelaza, nienasyconych kwasów tłuszczowych a sama ciecierzyca jest również bogatym źródłem białka roślinnego i wielu wegetarianom służy jako zamiennik mięsa.
Źródło:http://www.slodkalatte.pl/2014/06/przepis-na-hummus-z-tahini-hummus-recipe.html