Wykonanie
Od kiedy pierwszy raz spróbowałam prawdziwego hummusu kupionego na łódzkim ekotargu wiedziałam już, że przy najbliższej okazji muszę kupić wreszcie pastę tahini i hummus przygotować w domu. Tahina to pasta z uprażonych ziaren
sezamu, kupiłam ją w sklepie ze zdrową żywnością, za ok. 7 zł/185 g. Hummus to przysmak kuchni arabskiej, można go używać jako smarowidło na kanapki lub dip do warzyw. W zależności od upodobań można również przygotowywać różne zdrowe wersje dodając do niego np.
pietruszkę,
buraczki lub
suszone pomidory czy pieczoną
paprykę.
Przepis:250 g odsączonej
ciecierzycy z puszki80 ml zimnej
wody5 łyżek tahiniłyżka
oleju sezamowego (lub
słonecznikowego /
oliwy z oliwek)mały ząbek
czosnkusok z połowki
cytrynyprzyprawy:
sól,
pieprz, słodka lub
ostra papryka(opcjonalnie: pół szklanki posiekanej
natki pietruszki)W oryginalnym przepisie użyto
ciecierzycy z puszki, ja natomiast kupiłam suchą, namoczyłam ją przez noc, następnie ugotowałam i zamiast 80 ml zimnej
wody, do przygotowania pasty użyłam
wody z gotowania. Sposób przygotowania: tahini,
olej sezamowy i
sok z cytryny umieścić w dzbanku blendera. Ząbek
czosnku zmiażdżyć, dodać razem z
natką pietruszki do składników w blenderze i zmiksować. Stopniowo, wciąż miksując, dodawać na przemian
ciecierzycę i
wodę, aby nadać paście odpowiednia gęstość. Doprawić
solą i
pieprzem (porządnie), posypać szczyptą
papryki. Przepis pochodzi z książeczki "Sałatki, sosy, dodatki".Hummus to nie tylko zdrowa przekąska ale również źródło witamin i minerałów (mangan, witamina B6), żelaza, nienasyconych kwasów tłuszczowych a sama
ciecierzyca jest również bogatym źródłem
białka roślinnego i wielu wegetarianom służy jako zamiennik
mięsa.