ßßß
Przepis:250 g odsączonej ciecierzycy z puszki80 ml zimnej wody5 łyżek tahiniłyżka oleju sezamowego (lub słonecznikowego / oliwy z oliwek)mały ząbek czosnkusok z połowki cytrynyprzyprawy: sól, pieprz, słodka lub ostra papryka(opcjonalnie: pół szklanki posiekanej natki pietruszki)W oryginalnym przepisie użyto ciecierzycy z puszki, ja natomiast kupiłam suchą, namoczyłam ją przez noc, następnie ugotowałam i zamiast 80 ml zimnej wody, do przygotowania pasty użyłam wody z gotowania. Sposób przygotowania: tahini, olej sezamowy i sok z cytryny umieścić w dzbanku blendera. Ząbek czosnku zmiażdżyć, dodać razem z natką pietruszki do składników w blenderze i zmiksować. Stopniowo, wciąż miksując, dodawać na przemian ciecierzycę i wodę, aby nadać paście odpowiednia gęstość. Doprawić solą i pieprzem (porządnie), posypać szczyptą papryki. Przepis pochodzi z książeczki "Sałatki, sosy, dodatki".Hummus to nie tylko zdrowa przekąska ale również źródło witamin i minerałów (mangan, witamina B6), żelaza, nienasyconych kwasów tłuszczowych a sama ciecierzyca jest również bogatym źródłem białka roślinnego i wielu wegetarianom służy jako zamiennik mięsa.