Wykonanie
Dzisiaj zrobiłam pyszną pastę do
pieczywa, sławny hummus. Z pewnością wszyscy go znacie, i pewnie wiele osób go już robiło. Pomysłów na tą pastę jest wiele, możemy do niej dodać to co akurat mamy pod ręką lub to na co mamy w danej chwili ochotę. Ja jestem wielką fanką past do kanapek, nie kupuje gotowych smarowideł w sklepach a wymyślam własne. Hummus robiłam już kilka
razy, na różne sposoby. Zdecydowanie ten lubię najbardziej, ponieważ ma zdecydowany smak i wiele aromatów.Ja podałam hummus z moim ulubionym pumperniklem, świetnie skomponował się
smakowo. Wykorzystałam do przepisu produkty ze sklepu Ale Raj .Zapraszam na kanapkę z hummusem :-)Składniki:- 300 g
ciecierzycy- 2 łyżeczki
przyprawy harissa- 1 łyżka
oliwy- 1 łyżka
oleju sezamowego- 3 łyżki
jogurtu naturalnego gęstego- 3 łyżki zimnej
wody-
sól,
pieprz- szczypta
chili- 2 duże ząbki
czosnkuWykonanie:
Ciecierzycę wkładamy do miski i zalewamy zimną
wodą, zostawiamy na noc. Następnie
wodę wylewamy i płuczemy
ciecierzycę kilka
razy. Do garnka wlewamy
wodę i wsypujemy łyżeczkę
soli, wrzucamy
ciecierzycę i gotujemy pod przykryciem około godziny. Odcedzamy i studzimy. Przekłądamy do miski, dodajemy
oliwę i
olej sezamowy, wyciśnięty
czosnek, przyprawę harissa,
jogurt,
wodę,
sól i
pieprz. Miksujemy blenderem na gładką masę. Próbujemy i doprawiamy jeszcze w razie potrzeby. Ja zrobiłam hummus lekko pikantny, można nie dodawać
chili. Przekłądamy do miseczki i przechowujemy w lodówce. Podajemy z
pieczywem, świetnie smakuje z pumperniklem,
pieczywem chrupkim lub macą.Smacznego :-)