ßßß
Dzisiaj zrobiłam pyszną pastę do pieczywa, sławny hummus. Z pewnością wszyscy go znacie, i pewnie wiele osób go już robiło. Pomysłów na tą pastę jest wiele, możemy do niej dodać to co akurat mamy pod ręką lub to na co mamy w danej chwili ochotę. Ja jestem wielką fanką past do kanapek, nie kupuje gotowych smarowideł w sklepach a wymyślam własne. Hummus robiłam już kilka razy, na różne sposoby. Zdecydowanie ten lubię najbardziej, ponieważ ma zdecydowany smak i wiele aromatów.Ja podałam hummus z moim ulubionym pumperniklem, świetnie skomponował się smakowo. Wykorzystałam do przepisu produkty ze sklepu Ale Raj .Zapraszam na kanapkę z hummusem :-)Składniki:- 300 g ciecierzycy- 2 łyżeczki przyprawy harissa- 1 łyżka oliwy- 1 łyżka oleju sezamowego- 3 łyżki jogurtu naturalnego gęstego- 3 łyżki zimnej wody- sól, pieprz- szczypta chili- 2 duże ząbki czosnkuWykonanie:Ciecierzycę wkładamy do miski i zalewamy zimną wodą, zostawiamy na noc. Następnie wodę wylewamy i płuczemy ciecierzycę kilka razy. Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy łyżeczkę soli, wrzucamy ciecierzycę i gotujemy pod przykryciem około godziny. Odcedzamy i studzimy. Przekłądamy do miski, dodajemy oliwę i olej sezamowy, wyciśnięty czosnek, przyprawę harissa, jogurt, wodę, sól i pieprz. Miksujemy blenderem na gładką masę. Próbujemy i doprawiamy jeszcze w razie potrzeby. Ja zrobiłam hummus lekko pikantny, można nie dodawać chili. Przekłądamy do miseczki i przechowujemy w lodówce. Podajemy z pieczywem, świetnie smakuje z pumperniklem, pieczywem chrupkim lub macą.Smacznego :-)
