ßßß Cookit - przepis na Hummus z harissą

Hummus z harissą

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj zrobiłam pyszną pastę do pieczywa, sławny hummus. Z pewnością wszyscy go znacie, i pewnie wiele osób go już robiło. Pomysłów na tą pastę jest wiele, możemy do niej dodać to co akurat mamy pod ręką lub to na co mamy w danej chwili ochotę. Ja jestem wielką fanką past do kanapek, nie kupuje gotowych smarowideł w sklepach a wymyślam własne. Hummus robiłam już kilka razy, na różne sposoby. Zdecydowanie ten lubię najbardziej, ponieważ ma zdecydowany smak i wiele aromatów.
Ja podałam hummus z moim ulubionym pumperniklem, świetnie skomponował się smakowo. Wykorzystałam do przepisu produkty ze sklepu Ale Raj .
Zapraszam na kanapkę z hummusem :-)
Składniki:
- 300 g ciecierzycy
- 2 łyżeczki przyprawy harissa
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 3 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
- 3 łyżki zimnej wody
- sól, pieprz
- szczypta chili
- 2 duże ząbki czosnku
Wykonanie:
Ciecierzycę wkładamy do miski i zalewamy zimną wodą, zostawiamy na noc. Następnie wodę wylewamy i płuczemy ciecierzycę kilka razy. Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy łyżeczkę soli, wrzucamy ciecierzycę i gotujemy pod przykryciem około godziny. Odcedzamy i studzimy. Przekłądamy do miski, dodajemy oliwę i olej sezamowy, wyciśnięty czosnek, przyprawę harissa, jogurt, wodę, sól i pieprz. Miksujemy blenderem na gładką masę. Próbujemy i doprawiamy jeszcze w razie potrzeby. Ja zrobiłam hummus lekko pikantny, można nie dodawać chili. Przekłądamy do miseczki i przechowujemy w lodówce. Podajemy z pieczywem, świetnie smakuje z pumperniklem, pieczywem chrupkim lub macą.
Smacznego :-)
Źródło:http://www.kulinarnamaniusia.pl/2015/01/hummus-z-harissa.html