Wykonanie
            
 Czosnek
Czosnek pod wpływem pieczenia staje się słodkawy, zupełnie tracąc ostrość. Czasem wrzucam kilka ząbków do piekarnika przy okazji pieczenia 
chleba albo 
mięsa - żeby 
mieć do późniejszego wykorzystania - możliwości jest wiele. Ta pasta jest świetna, koniecznie z 
rozmarynem [świeżo posiekanym albo 
oliwą rozmarynową]. Sama 
ciecierzyca byłaby dość mdła, trzeba ją jakoś "podkręcić" - tu jest pieczony 
czosnek i 
rozmaryn.To nie koniec dań z 
ciecierzycą, stay tuned.Składniki:1 szklanka ugotowanej 
ciecierzycy4 ząbki pieczonego 
czosnku2 łyżki 
oliwy aromatyzowanej 
rozmarynem albo 2-3 łyżki 
oliwy + 1 łyżka posiekanego świeżego 
rozmarynusól, 
pieprz2-3 łyżki 
wody z gotowania 
ciecierzycyWykonanie:Na początek kilka czynności wstępnych. 
Oliwę aromatyzowaną 
rozmarynem otrzymamy w bardzo prosty sposób - wystarczy do butelki (albo słoiczka) wrzucić suszony 
rozmaryn, a jeszcze lepiej świeży, odstawić na co najmniej kilka dni, co jakiś czas potrząsać butelką - 
oliwa stanie się aromatyczna, rozmarynowa. Do tego przepisu wykorzystamy tylko 2 łyżki, ale ona ma wręcz nieograniczone zastosowanie.Ząbki 
czosnku - nieobrane, rozdzielone od siebie, trzeba upiec w piekarniku. Nie opłaca się piec dwóch ząbków - upiecz od razu 20-30 sztuk, bo taki miękki 
czosnek idealnie pasuje do świeżej 
bagietki, rozsmarowany na niej, polany odrobiną 
oliwy - na przykład rozmarynowej. 
Czosnek piecze się w temp. 180 st. C przez 15-20 minut. Musi być bardzo miękki w środku.
Ciecierzyca: 1 szklanka ugotowanej 
ciecierzycy to mniej więcej pół szklanki suchej. Suchą 
ciecierzycę trzeba namoczyć na noc [10-12 h] w nieosolonej wodzie, a następnie - w tej samej wodzie - ugotować do miękkości. Odcedzić, zachowując 
wywar.Kupuję 
ciecierzycę na wagę [jakieś 10-13 zł/kg] i przeważnie gotuję 40-50 dag, bo 
ciecierzyca ma przecież szereg zastosowań - zawsze można zrobić zdrową przekąskę z 
ciecierzycy albo 
sałatkę.Wykonanie właściwe:
Ciecierzycę i 
czosnek zmiksować na gładką masę, dodać 2 łyżki 
oleju rozmarynowego, 
sól, 
pieprz. Aby uzyskać prawdziwie wilgotną masę dodałam 
wywar pozostały z gotowania 
ciecierzycy - 2-3 łyżki.Podawać albo jako smarowidło do 
chleba - samo, albo zamiast 
masła [tylko nie żałujcie sobie i smarujcie GRUBO] . Albo jak chcecie :)UWAGA: niski IGW pierwszej fazie South Beach - zamiast 
chleba trzeba niestety użyć zastępczo 
sałaty, ale w drugiej fazie 
chleb w 100% żytni jest najlepszy - i dozwolony!
