ßßß Cookit - przepis na sałata z czereśniami i chrupiącą szynką prosciutto

sałata z czereśniami i chrupiącą szynką prosciutto

nazwa

Wykonanie

Same słodkie tarty owocowe latem nie wystarczą. A owoców dookoła mnóstwo. Można je cudownie zastosować w sałatach doprawionych pikantnie, najlepiej kremem balsamicznym z oliwą virgin i pieprzem. Jeżeli jeszcze nie próbowaliście, to zróbcie to koniecznie, pokochacie te smaki.
Trening zrobiony, 10 kilometrów w doskonałym czasie i formie, należy mi się dobra i zdrowa przekąska.
Sałata powstała w ramach przygotowań do kolejnych warsztatów w Spot, tym razem z kuchni włoskiej. Sięgnęłam po przepis Jamie Olivera, ujął mnie kolorami i smakami składników - każdy z nich uwielbiam, i swoją prostotą. Sałata im szybsza i prostsza tym lepsza, ta zasada zawsze się sprawdza. Ta jest właśnie w tym stylu, błyskawiczna i łatwa. Jest jednocześnie niesamowicie wyszukana, a to przez połączenie czereśni z szynką z balsamicznym dressingiem..
Buon appetito!
Składniki: na 6 porcji
· 3 duże garści różnych sałat, umytych i dokładnie wysuszonych
· duża garść ciemnych czereśni, umytych, wydrylowanych i porwanych na kawałki
· pęczek ziół mieszanych – mięta, trybuła, natka pietruszki, koperek, listki bulwy kopru włoskiego
· bulwa kopru włoskiego, pokrojona w cieniutkie plasterki
· ciabatta, pokrojona na 12 -14 kromek
· oliwa virgin
· oliwa z oliwek
· 12 – 14 plasterków prosciutto albo pancetty; może być mieszanka
· 1 łyżka dobrego octu balsamicznego
· 1 łyżeczka miodu
· sól, pieprz
· parmezan świeżo starty w grubsze wiórki
Jak zrobiłam:
1. W dużej misce ułożyłam sałaty, dodałam czereśnie, zioła i plasterki kopru. Opiekłam kawałki ciabatty na patelni grillowej - można to zrobić w tosterze.
Skropiłam je oliwą extra virgin i odłożyłam.
2. Na rozgrzaną patelnię wlałam oliwę i obsmażyłam na niej szynkę, aż była chrupka. W tym czasie przygotowałam dressing: wymieszałam ocet balsamiczny z miodem i oliwą extra virgin – dodaj trochę miodu jeżeli za kwaśny, i dopraw solą i pieprzem.
3. Chrupiące wędliny przełożyłam na półmisek, a dressing wlałam na patelnię po nich i mieszałam go przez chwilę, żeby się ogrzał i połączył z sokiem z wędlin.
4. Połamałam tosty z ciabatty na kawałki i dorzuciłam do sałaty, dodałam szynkę porwaną na kawałki, skropiłam dressingiem i szybko przemieszałam. Można posypać parmezanem. Najlepiej podawać natychmiast po przygotowaniu.
Źródło:http://majaskorupska.blogspot.com/2014/06/saata-z-czeresniami-i-chrupiaca-szynka.html