Wykonanie
Same słodkie tarty
owocowe latem nie wystarczą. A
owoców dookoła mnóstwo. Można je cudownie zastosować w sałatach doprawionych pikantnie, najlepiej kremem balsamicznym z
oliwą virgin i
pieprzem. Jeżeli jeszcze nie próbowaliście, to zróbcie to koniecznie, pokochacie te smaki.Trening zrobiony, 10 kilometrów w doskonałym czasie i formie, należy mi się dobra i zdrowa przekąska.
Sałata powstała w ramach przygotowań do kolejnych warsztatów w Spot, tym razem z kuchni włoskiej. Sięgnęłam po przepis Jamie Olivera, ujął mnie kolorami i
smakami składników - każdy z nich uwielbiam, i swoją prostotą.
Sałata im szybsza i prostsza tym lepsza, ta zasada zawsze się sprawdza. Ta jest właśnie w tym stylu, błyskawiczna i łatwa. Jest jednocześnie niesamowicie wyszukana, a to przez połączenie
czereśni z
szynką z balsamicznym dressingiem..
Buon appetito!


Składniki: na 6 porcji· 3 duże garści różnych
sałat, umytych i dokładnie wysuszonych· duża garść ciemnych
czereśni, umytych, wydrylowanych i porwanych na kawałki· pęczek
ziół mieszanych –
mięta, trybuła,
natka pietruszki,
koperek, listki bulwy
kopru włoskiego· bulwa
kopru włoskiego, pokrojona w cieniutkie plasterki· ciabatta, pokrojona na 12 -14 kromek·
oliwa virgin·
oliwa z oliwek· 12 – 14 plasterków prosciutto albo pancetty; może być mieszanka· 1 łyżka dobrego
octu balsamicznego· 1 łyżeczka
miodu·
sól,
pieprz·
parmezan świeżo starty w grubsze wiórki

Jak zrobiłam:1. W dużej misce ułożyłam
sałaty, dodałam
czereśnie,
zioła i plasterki
kopru. Opiekłam kawałki ciabatty na patelni grillowej - można to zrobić w tosterze.
Skropiłam je
oliwą extra virgin i odłożyłam.2. Na rozgrzaną patelnię wlałam
oliwę i obsmażyłam na niej
szynkę, aż była chrupka. W tym czasie przygotowałam dressing: wymieszałam
ocet balsamiczny z
miodem i
oliwą extra virgin – dodaj trochę
miodu jeżeli za kwaśny, i dopraw
solą i
pieprzem.3. Chrupiące
wędliny przełożyłam na półmisek, a dressing wlałam na patelnię po nich i mieszałam go przez chwilę, żeby się ogrzał i połączył z
sokiem z
wędlin.4. Połamałam tosty z ciabatty na kawałki i dorzuciłam do
sałaty, dodałam
szynkę porwaną na kawałki,
skropiłam dressingiem i szybko przemieszałam. Można posypać
parmezanem. Najlepiej podawać natychmiast po przygotowaniu.
