Wykonanie
Podstawą mojego żywienia są
warzywa i owoce, w drugiej kolejności
sery i
oliwa do nich.Nie to żebym nie lubiła
mięsa, wręcz przeciwnie, bardzo lubię, a szczególnie to tłuste, takie z tłustymi bokami. Rozmarzyłam się..
smalec też bardzo lubię, i
boczek, nawet
słoninę z
ostrą papryką.Jednak zdrowy rozsądek nakazuje mi unikanie tych smakołyków. W związku z tym, pozostaje mi jedzenie
kurczaka, ryb i ...
parówek, które uwielbiam.Wiem, wiem,
parówki też niedobre, ale trudno, czasami trzeba.Dzisiaj proponuję pieczonego
kurczaka na sposób najprostszy z możliwych.Jest to przepis tak łatwy i szybki, że można z nim zdążyć nawet jeszcze na dzisiejszą kolację.Poza tym, pozwala wykorzystać wszystkie warzywa, które znajdziemy w kuchni.

Składniki:kilka kawałków
kurczaka - ja miałam połówkę, którą pokroiłam na kawałki1
burak, umyty i pokrojony w ćwiartki2 -3
cebule, przekrojone na pół2 -3
klementynki, pokrojone w plasterkikilka ząbków
czosnku w całości, z łupinką1
papryka, oczyszczona i pokrojona w paski
sól,
pieprzpapryka ostra mielona
oliwakmin rzymski mielony2 łyżki
miodu płynnego


Jak zrobiłam:Procedura jest tak prosta, że nawet początkujący daliby radę bez przepisu; ale tak na wszelki wypadek..

1. Na blaszce do
pieczenia mięsa ułożyłam kawałki
kurczaka. Pomiędzy nimi umieściłam
warzywa i owoce, wszystkie oczywiście umyte i pokrojone.2. Całość posypałam
solą,
pieprzem,
papryką i
kminem.
Skropiłam oliwą.
Miodem delikatnie polałam kawałki
mięsa; dzięki temu ładnie się zrumieniły.3. Piekarnik rozgrzałam do 190'C.
Kurczaka piekłam przez około 35 - 40 minut, aż się zrumienił, a po nakłuciu był miękki i nie wypływały z niego
soki.Jeżeli
mięso i warzywa za bardzo się przypiekają a
kurczak jest jeszcze surowy, można przykryć całość folią aluminiową i na małym ogniu dopiekać przez jeszcze kilkanaście minut.


Teraz wystarczy już tylko zrobić
sałatę z najprostszym dressingiem, ukroić kawałek świeżego
pieczywa i doskonały, lekki obiad gotowy.