ßßß Cookit - przepis na ciasto filo z warzywami, czyli grecki pie with greens

ciasto filo z warzywami, czyli grecki pie with greens

nazwa

Wykonanie

Nie jest łatwo prowadzić bloga na obczyźnie; zdjęcia nie te, laptop nie mój, połączenie internetowe jest, a za chwilę już go nie ma, ale za to dużo nowych atrakcji dookoła, nie tylko kulinarnych i żal nie zrobić z nich użytku na gorąco. Mam nadzieję, że wybaczycie niedoskonałości techniczne, a skorzystacie z zawartości.
Nie tylko Grecy lubią tarty czy ciasta francuskie w wersji wytrawnej. U nas są równie popularne. A jednak tutejsze, dzięki warzywom, oliwom no i niezastąpionemu ciastu filo, są zupełnie inne.
A jak już się nauczę robić ciasto filo...... Z pewnością to opiszę, bo instrukcje i przepis już mam, a wtedy moimi ulubionymi ciastami będą własnie takie, jak to dzisiejsze.
A do tego czasu będę korzystać z gotowego filo, które można kupić w sklepach z produktami z różnych stron świata, na przykład w sklepach arabskich.
Składniki:
około 1kg kapusty
1kg porów
2 pęczki cebuli dymki
4 główki czosnku
prasoulides - lokalna zielenina, której nie znam i której chyba nie ma w Polsce; jeżeli ktoś wie, co to jest, to użyje, dla reszty opcjonalnie
pietruszka, koperek
listki mięty
1/2 kg sera feta
1/2 kubka mleka
3 jajka
1 kubek oliwy
sól, pieprz, papryka mielona
opakowanie ciasta filo
Jak zrobić:
1. Umyć warzywa i pokroić albo posiekać. Wrzucić do rondla podgrzanego, ale bez oliwy. Mieszać i podgrzewać na małym ogniu, aż puszczą soki, a potemsoki odparują. Wtedy warzywa będą już miękkie. Dodać oliwę i przyprawy. Mieszać i podgrzewać, aż lekko zbrązowieją. Odstawić i ostudzić.
2. Startą albo pokruszoną fetę umieścić w misce, dodać do niej jajka i mleko. Wymieszać bardzo dobrze widelcem. Dodać do warzyw. Wymieszać. Nadzienie jest gotowe. Można jeszcze doprawić.
3. Natłuścić oliwą blaszkę do pieczenia. Ułożyć na niej warstwę ciasta filo. Na nią wyłożyć nadzienie i równo rozprowadzić.
4. Przykryć całość warstwą ciasta filo, zagiąć je do środka na brzegach. Nakłuć ciasto widelcem w kilku miejscach.
5. Piekarnik rozgrzać do 200'C. Ciasto piec przez około 1 i 1/2 godziny, aż stanie się złociste.
Bardzo dobre danie, którego składniki można wymieniać, zastępować innymi, przyprawiać dowolnie. To jest baza i z grubsza proporcje.
Źródło:http://majaskorupska.blogspot.com/2013/06/ciasto-filo-z-warzywami-czyli-grecki.html