Wykonanie
Nie jest łatwo prowadzić bloga na obczyźnie; zdjęcia nie te, laptop nie mój, połączenie internetowe jest, a za chwilę już go nie ma, ale za to dużo nowych atrakcji dookoła, nie tylko kulinarnych i żal nie zrobić z nich użytku na gorąco. Mam nadzieję, że wybaczycie niedoskonałości techniczne, a skorzystacie z zawartości.Nie tylko Grecy lubią tarty czy
ciasta francuskie w wersji wytrawnej. U nas są równie popularne. A jednak tutejsze, dzięki warzywom,
oliwom no i niezastąpionemu
ciastu filo, są zupełnie inne.A jak już się nauczę robić
ciasto filo...... Z pewnością to opiszę, bo instrukcje i przepis już mam, a wtedy moimi ulubionymi ciastami będą własnie takie, jak to dzisiejsze.A do tego czasu
będę korzystać z gotowego filo, które można kupić w sklepach z produktami z różnych stron świata, na przykład w sklepach arabskich.

Składniki:około 1kg
kapusty1kg
porów2 pęczki
cebuli dymki4 główki
czosnkuprasoulides - lokalna
zielenina, której nie znam i której chyba nie ma w Polsce; jeżeli ktoś wie, co to jest, to użyje, dla reszty opcjonalnie
pietruszka,
kopereklistki
mięty1/2 kg
sera feta1/2 kubka
mleka3
jajka1 kubek
oliwysól,
pieprz,
papryka mielonaopakowanie
ciasta filo
Jak zrobić:1. Umyć warzywa i pokroić albo posiekać. Wrzucić do rondla podgrzanego, ale bez
oliwy. Mieszać i podgrzewać na małym ogniu, aż puszczą
soki, a
potem aż
soki odparują. Wtedy warzywa będą już miękkie. Dodać
oliwę i
przyprawy. Mieszać i podgrzewać, aż lekko zbrązowieją. Odstawić i ostudzić.2. Startą albo pokruszoną
fetę umieścić w misce, dodać do niej
jajka i
mleko. Wymieszać bardzo dobrze widelcem. Dodać do warzyw. Wymieszać. Nadzienie jest gotowe. Można jeszcze doprawić.3. Natłuścić
oliwą blaszkę do pieczenia. Ułożyć na niej warstwę
ciasta filo. Na nią wyłożyć nadzienie i równo rozprowadzić.4. Przykryć całość warstwą
ciasta filo, zagiąć je do środka na brzegach. Nakłuć ciasto widelcem w kilku miejscach.5. Piekarnik rozgrzać do 200'C. Ciasto piec przez około 1 i 1/2 godziny, aż stanie się złociste.


Bardzo dobre danie, którego składniki można wymieniać, zastępować innymi, przyprawiać dowolnie. To jest baza i z grubsza proporcje.