Wykonanie
19 February, 2013Miałam pomysł na pieczony
boczek. I straszną na niego ochotę. Niestety,
boczku takiego, jaki mi się wymarzył nie udało mi się kupić, ale za to Pani Rzeźniczka poleciła mi świeżutkie i piękne
żeberka.Ponoć sztuka i umiejętność osiągania sukcesu w kuchni to korzystanie z takich okazji.I chyba tak jest, bo moje, nie dosłownie oczywiście,
żeberka, okazały się absolutnym przebojem.Jak już mówiłam, najbardziej cenię sobie wyrafinowanie smaczne, ale łatwe i szybkie przepisy, a taki jest ten na
żeberka. Nie
mogę się już doczekać zakupu kolejnej porcji i delektowania się efektem.
Składniki:około 1 1/2kg
żeberek wieprzowychmarynata:4 - 5 ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskęokoło 200ml ciemnego
sosu sojowego2 - 3 duże łyżki
miodu2 duże łyżki startego świeżego
imbiru3 łyżki
oleju słonecznikowegosól,
pieprzJak zrobiłam:1.
Żeberka włożyłam do naczynia do pieczenia.2. Składniki do marynaty wymieszałam dokładnie. Można je zmiksować na gładką masę.3. Polałam
żeberka marynatą, część zostawiłam na później. Wtarłam ją w
mięso, z obu stron.
Żeberka ułożyłam kośćmi do góry.
4. Piekarnik rozgrzałam do 200'C. Wstawiłam naczynie z
mięsem i piekłam przez około 40 minut, aż było mocno zrumienione. Wtedy przewróciłam
żeberka na drugą stronę, polałam resztą marynaty i piekłam jeszcze przez 15 minut. Trzeba uważać, żeby się nie przypiekły za bardzo;
miód w marynacie przyspiesza pieczenie i rumienienie
mięsa.
Żeberka są już gotowe. Podzieliłam je na części i podawałam z
sałatką z
białej kapusty, moją ulubioną, którą mogłabym jeść codziennie. A jest najprostsza na świecie.
sałatka z
białej kapusty:
biała kapusta, poszatkowana
marchewka, starta na tarce o grubych oczkach
cebula, pokrojona w piórka
sól,
pieprzolej sezamowynatka pietruszki, posiekanaWymieszałam wszystkie składniki (za wyjątkiem
pietruszki, niestety nie miałam), doprawiłam.Do
mięsa dobra jest również limona.