ßßß
Składniki:1 i 1/4 szklanki mąki pszennej3/4 szklanki mąki pszennej razowejpół szklanki płatków owsianychpół szklanki drobnego cukru1 duże jajko2 łyżki soku z cytryny1 szklanka mleka lub jogurtu naturalnego4 łyżki oleju (60 ml)2 łyżeczki proszku do pieczeniamaliny (wg upodobań, ja daję nieco ponad szklankę)tabliczka posiekanej białej czekoladyTak jak przy wszystkich muffinach, także tu wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki z proszkiem przesiewamy, następnie łączymy suche składniki w jednym naczyniu. W drugiej misce łączymy mleko (lub jogurt) z roztrzepanym jajkiem, olejem i sokiem z cytryny. Składniki mokre wlewamy do suchych i mieszamy np. widelcem krótko, tylko do połączenia składników. Dodajemy maliny i czekoladę, delikatnie mieszamy i przekładamy ciasto do foremek. Foremki wypełniamy do 3/4 wysokości. Pieczemy w temperaturze 190ºC przez 25 minut.smacznego!Oczywiście zachęcam do naginania przepisu i szukania swojego ulubionego wariantu. Można zrezygnować z płatków dodając więcej mąki, czy z mąki razowej zastępując ją pszenną. Mleko lub jogurt można łączyć ze sobą lub ze śmietaną. W zależności od tego co miałam w domu testowałam różne warianty, ten który podałam smakował nam najbardziej. Czasem robię tak, aby maliny mi nie puściły soku, że dodaję do ciasta tylko czekoladę, a maliny układam w foremkach na ciasto (część dając do środka, część na górę). Naprawdę warto spróbować.