Wykonanie
Makaron z sosem mięsnym to znakomita potrawa, którą lubię sobie zaserwować na ciężką kolację, zwłaszcza gdy wiem, że czekają mnie jeszcze długie godziny “siedzenia”, zanim pójdę spać. Taki makaron z mięsem i pieczarkami potrafi dać niezły zastrzyk kalorii rozłożony w czasie.Pierwsze warianty takiego posiłku jadałem jeszcze na studiach, kiedy czasu, albo motywacji do upichcenia czegoś bardziej skomplikowanego, zawsze brakowało. Makaron z sosem okazywał się wybawieniem — szybko, dość tanio, nawet jak na studencką kieszeń, no i zapychał na jakiś czas. Jednym z podstawowych składników były wtedy gotowe sosy czy zupki grzybowe do kupienia w większości supermarketów. Na szczęście odszedłem od zwyczaju dodawania takich specjałów, a poniżej prezentuję bardziej odżywczą wersję. Zupek chińskich brak, ale potrzebne będą następujące…Składniki150-200g makaronu świderki (może być inny kształt, nawet spaghetti),ok. 200g filetów z kurczaka,1 duża
cebula,250g pieczarek,2–3 łyżki śmietany, najlepiej 18% lub 200ml
mleka 3,2%,czubata łyżka
mąki pszennej,przyprawa do
mięsa mielonego,
sos sojowy lub w ostateczności przyprawa “maggi”,warzywko,
sól i
pieprz mielony, świeży oraz
cukier brązowy,
olej rzepakowy lub
oliwa z oliwek oraz łyżka
masła,
woda.Makaron świderki gotujemy al dente w odpowiedniej ilości lekko osolonej
wody (tak ze 2-3x więcej niż makaronu). Gdy już się ugotuje odlewamy
wodę. W żadnym razie nie płuczemy makaronu — sos będzie się lepiej trzymał.W międzyczasie piersi z kurczaka kroimy na nieduże kawałeczki, oprószamy przyprawą do
mięsa mielonego i smażymy na rozgrzanym na patelni tłuszczu na lekko rumiany kolor.Gdy kurczak zaczyna się smażyć, obieramy i szatkujemy
cebulę. Możemy ją pociąć w grubsze kostki, paski, albo nawet w talarki (uwaga na palce!) — wtedy będzie co pogryźć. Doprawiamy szczyptą
soli.
Cebulę zasmażamy w rondelku na złocisty kolor na
maśle z olejem. Nie polecam takiego połączenia na co dzień —
masło rozkłada się w wysokiej temperaturze tracąc zupełnie swoje prozdrowotne właściwości — ale myślę, że raz na jakiś czas można sobie na taki wybryk pozwolić. Pod koniec smażenia, gdy
cebula się już dobrze zeszkli, dosypujemy szczyptę
cukru brązowegoCiekawostkaŚmietana ≠ śmietanka. Śmietana to ukwaszona śmietanka.Do rondelka z
cebulą i grzybami wkładamy usmażoną pierś kurczęcą. Aby sos mięsny ładnie się trzymał potrzebujemy zalewę. Rozkłócamy szklankę
wody z czubatą łyżką
mąki pszennej i 2–3 łyżkami śmietany oraz płaską łyżeczką warzywka. Jeśli nie mamy śmietany to zamiast mieszaniny
wody i śmietany możemy użyć
mleka. Całość dolewamy do rondelka z sosem mięsnym i gotujemy na wolnym ogniu często mieszając, bo sos ma tendencję do przywierania. Zawartość rondelka powinna zgęstnieć do konsystencji śmietany. Jeśli jest zbyt rzadka dajmy jej jeszcze chwilę popyrkać. Jeśli za gęsta — dolewamy odrobinę
wody. Gotowy sos mięsny doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem i sosem sojowym.
Makaron z mięsem i pieczarkami nakładamy do podgrzanych miseczek i podajemy.Smacznego!P.S. Taka potrawa najlepiej smakuje z surówką z marynowanej, czerwonej kapusty i
cebuli (pół słoiczka kapusty, mała
cebulka, warzywko,
pieprz i
olej rzepakowy do smaku).
Makaron z sosem mięsnymSkładniki:makaron świderki — 15-20dagfilet z kurczaka — ok. 20dag
cebula — 1szt, dużapieczarki — 25dag
mąka pszenna — 1 czubata łyżkaśmietana 18% — 2–3 łyżkiprzyprawa do
mięsa mielonego
sos sojowywarzywko,
sól i
pieprz mielony, świeży oraz
cukier brązowy
olej rzepakowy lub
oliwa z oliwek i łyżka
masławoda