ßßß Cookit - przepis na Makaron z sosem mięsnym

Makaron z sosem mięsnym

nazwa

Wykonanie

Maka­ron z sosem mię­snym to zna­ko­mita potrawa, którą lubię sobie zaser­wo­wać na ciężką kola­cję, zwłasz­cza gdy wiem, że cze­kają mnie jesz­cze dłu­gie godziny “sie­dze­nia”, zanim pójdę spać. Taki maka­ron z mię­sem i pie­czar­kami potrafi dać nie­zły zastrzyk kalo­rii roz­ło­żony w cza­sie.
Pierw­sze warianty takiego posiłku jada­łem jesz­cze na stu­diach, kiedy czasu, albo moty­wa­cji do upich­ce­nia cze­goś bar­dziej skom­pli­ko­wa­nego, zawsze bra­ko­wało. Maka­ron z sosem oka­zy­wał się wyba­wie­niem — szybko, dość tanio, nawet jak na stu­dencką kie­szeń, no i zapy­chał na jakiś czas. Jed­nym z pod­sta­wo­wych skład­ni­ków były wtedy gotowe sosy czy zupki grzy­bowe do kupie­nia w więk­szo­ści super­mar­ke­tów. Na szczę­ście odsze­dłem od zwy­czaju doda­wa­nia takich spe­cja­łów, a poni­żej pre­zen­tuję bar­dziej odżyw­czą wer­sję. Zupek chiń­skich brak, ale potrzebne będą nastę­pu­jące…
Składniki
150-200g maka­ronu świ­derki (może być inny kształt, nawet spa­ghetti),
ok. 200g file­tów z kur­czaka,
1 duża cebula,
250g pie­cza­rek,
2–3 łyżki śmie­tany, naj­le­piej 18% lub 200ml mleka 3,2%,
czu­bata łyżka mąki pszen­nej,
przy­prawa do mięsa mie­lo­nego,
sos sojowy lub w osta­tecz­no­ści przy­prawa “maggi”,
warzywko, sól i pieprz mie­lony, świeży oraz cukier brą­zowy,
olej rze­pa­kowy lub oliwa z oli­wek oraz łyżka masła,
woda.
Maka­ron świ­derki gotu­jemy al dente w odpo­wied­niej ilo­ści lekko oso­lo­nej wody (tak ze 2-3x wię­cej niż maka­ronu). Gdy już się ugo­tuje odle­wamy wodę. W żad­nym razie nie płu­czemy maka­ronu — sos będzie się lepiej trzy­mał.
W mię­dzy­cza­sie piersi z kur­czaka kro­imy na nie­duże kawa­łeczki, opró­szamy przy­prawą do mięsa mie­lo­nego i sma­żymy na roz­grza­nym na patelni tłusz­czu na lekko rumiany kolor.
Gdy kur­czak zaczyna się sma­żyć, obie­ramy i szat­ku­jemy cebulę. Możemy ją pociąć w grub­sze kostki, paski, albo nawet w talarki (uwaga na palce!) — wtedy będzie co pogryźć. Dopra­wiamy szczyptą soli. Cebulę zasma­żamy w ron­delku na zło­ci­sty kolor na maśle z ole­jem. Nie pole­cam takiego połą­cze­nia na co dzień — masło roz­kłada się w wyso­kiej tem­pe­ra­tu­rze tra­cąc zupeł­nie swoje proz­dro­wotne wła­ści­wo­ści — ale myślę, że raz na jakiś czas można sobie na taki wybryk pozwo­lić. Pod koniec sma­że­nia, gdy cebula się już dobrze zeszkli, dosy­pu­jemy szczyptę cukru brą­zo­wego
Cie­ka­wostka
Śmie­tana ≠ śmie­tanka. Śmie­tana to ukwa­szona śmie­tanka.
Do ron­delka z cebulą i grzy­bami wkła­damy usma­żoną pierś kur­częcą. Aby sos mię­sny ład­nie się trzy­mał potrze­bu­jemy zalewę. Roz­kłó­camy szklankę wody z czu­batą łyżką mąki pszen­nej i 2–3 łyż­kami śmie­tany oraz pła­ską łyżeczką warzywka. Jeśli nie mamy śmie­tany to zamiast mie­sza­niny wody i śmie­tany możemy użyć mleka. Całość dole­wamy do ron­delka z sosem mię­snym i gotu­jemy na wol­nym ogniu czę­sto mie­sza­jąc, bo sos ma ten­den­cję do przy­wie­ra­nia. Zawar­tość ron­delka powinna zgęst­nieć do kon­sy­sten­cji śmie­tany. Jeśli jest zbyt rzadka dajmy jej jesz­cze chwilę popyr­kać. Jeśli za gęsta — dole­wamy odro­binę wody. Gotowy sos mię­sny dopra­wiamy do smaku świeżo mie­lo­nym pie­przem i sosem sojo­wym.
Maka­ron z mię­sem i pie­czar­kami nakła­damy do pod­grza­nych mise­czek i poda­jemy.
Smacz­nego!
P.S. Taka potrawa naj­le­piej sma­kuje z surówką z mary­no­wa­nej, czer­wo­nej kapu­sty i cebuli (pół sło­iczka kapu­sty, mała cebulka, warzywko, pieprz i olej rze­pa­kowy do smaku).
Maka­ron z sosem mię­snym
Skład­niki:
maka­ron świ­derki — 15-20dag
filet z kur­czaka — ok. 20dag
cebula — 1szt, duża
pie­czarki — 25dag
mąka pszenna — 1 czu­bata łyżka
śmie­tana 18% — 2–3 łyżki
przy­prawa do mięsa mie­lo­nego
sos sojowy
warzywko, sól i pieprz mie­lony, świeży oraz cukier brą­zowy
olej rze­pa­kowy lub oliwa z oli­wek i łyżka masła
woda
Źródło:http://bombakaloryczna.pl/makaron-z-sosem-miesnym