Wykonanie
By MagicPot, 16 sierpnia 2015Parę dni temu dostałam od znajomego świeżo złowionego
szczupaka i wieczorem przygotowałam według jego przepisu:
szczupak w zalewie octowej. Wychowałam się w domu, gdzie rzadko były przygotowywane
ryby a tym bardziej w zalewie octowej, ale raz miałam okazję spróbować
szczupaka według tego przepisu i postanowiłam spróbować swoich sił.jeden
szczupak (najlepiej świeży) o wadze około 1,5kgjedna szklanka
octu spirytusowegotrzy szklanki
wodymąka pszennabułka tartaolej do pieczeniadwie czerwone
ostre papryczki (ja użyłam papryczki o skali ostrości 2)jedna średnia
cebulajeden większy ząbek
czosnkujedna średnia
marchewkacukierprzyprawy:
sól,
pieprz ziarnisty,
ziele angielskie,
liść laurowydwa duże słoiki (moje mają pojemność 750ml)Jeżeli dysponujecie świeżym
szczupakiem – to oczywiście wpierw należy oskrobać
rybę z łusek, następnie od strony podbrzusza zrobić nacięcie od głowy aż po sam ogon i ostrożnie wyjąć wnętrzności uważając by nie rozerwać woreczka żółciowego – jeżeli woreczek się rozerwie, to należy odciąć i wyrzucić do śmieci te części na które wylała się żółć. Następnie za przednimi płetwami naciąć łeb i go oderwać ręką ukręcając go. W następnej kolejności można pociąć
rybę na dzwonki (ja miałam 8 kawałków + ogon) lub mniejsze kawałki. Następnie dokładnie myjemy wszystkie kawałki – ogon także.
Rybę solimy z każdej strony.Rozgrzewamy
olej na patelni.Przygotowujemy
miks mąki i
bułki tartej w takich samych proporcjach i obtaczamy wszystkie kawałki
ryby. Ostatni kawałek z ogonem po usmażeniu możemy samemu zjeść z np. kromką
chleba.

Gdy
olej jest już rozgrzany smażymy każdy kawałek
ryby z obu stron.Do garnka wlewamy
wodę i
ocet, dorzucamy kilka ziarenek
pieprzu czarnego,
ziela angielskiego, dwa
liście laurowe, trzy łyżki
soli i dwie łyżki
cukru i należy zagotować.
Marchew obieramy i kroimy w plasterki lub krótkie paseczki.
Czosnek kroimy w cienkie plasterki.
Cebulę obieramy i również kroimy w plasterki.
Papryczki chili kroimy w plasterki (nie usuwamy nasion)

Na dnie każdego słoika wrzucamy
cebulę, papryczki,
marchew i
czosnek. Na wierz wkładamy usmażoną
rybę – w przypadku ostatniego kawałka trzeba będzie wcisnąć ją na siłę ale nie za mocno.Tak przygotowane słoiki zalewamy gorącą zalewą
octową – po zagotowaniu
wody z
octem i
przyprawami dostawiamy na bok, zalewa nie może być wrząca tylko gorąca. Do słoika mogą wpaść ziarenka
ziela angielskiego, ziarenka
pieprzu a nawet
liście laurowe. Słoiki zakręcamy pokrywkami i przekręcamy słoiki do góry dnem. Może się zdarzyć, że cała zalewa nie zmieści się do słoików – resztę zalewy wylejcie.Tak przygotowany
szczupak w zalewie odstawiamy na tydzień czasu. Po tym czasie ości rozpuszczą się i będzie można zjeść.
Szczupak w zalewie można podawać jako przekąskę, przystawkę lub też na kolację.Smacznego!Polecam inne przepisy na
ryby: