Wykonanie
Dzisiaj niedziela więc coś słodkiego być musi. Znalazłam w lodówce
ciasto francuskie, miałam
śliwki i
gruszki,
orzechy,
wanilię i tak powstał pyszny deser. Zainspirowałam się przepisem Eweliny z bloga Słodki przepiśnik Eweliny .Pokombinowałam i się udało. Dzięki uprzejmości firmy Targroch wykorzstałam do
ciasteczek orzechy ziemne i
wanilię. Polecam produkty tej firmy, znajdziecie tam wiele pyszności. Zapraszam także na ich stronę na fb .To mój poczatek z firmą targroch, ale już dzisiaj
mogę Wam ją polecić.Zapraszam :-)Składniki:- opakowanie
ciasta francuskiego- 5
śliwek- 3
gruszki- 2 łyżeczki
cukru- 2 łyżeczki
miodu- pół łyżeczki
cynamonu- 1/4
laski wanilii Targroch- 3 łyżeczki mielonych
orzechów z
solą i
miodem (przepis poniżej)Wykonanie:Na początku podam Wam przepis na mielone
orzechy, zrobiłam ich więcej i przechowuje w lodówce, świetnie sprawdzą się jako kruszonka, dodatek do owsianki lub
musli a mój Junior wymieszał łyżeczkę
orzechów z
dżemem i miał na kanapki - 100 g
orzechów ziemnych - użyłam Targroch , 1/4 łyżeczki
soli, 1 łyżeczka
miodu - do pojemnika miksującego z blenderem wsypujemy
orzechy i miksujemy 5 minut, dodajemy
sól i
miód i ponownie miksujemy 5 minut. Gotowe
orzechy przekładamy do słoika i chowamy do lodówki.Teraz przejdę do
ciasteczek. Potrzebujemy foremkę do muffinek.
Gruszki obieramy i kroimy na małą kostkę, na patelnię wsypujemy
cukier i
miód i podgrzewamy, wkładamy
gruszki,
cynamon i
wanilię, chwilkę podsmażamy.
Ciasto francuskie dzielimy na 12 części, każdą z tych części kroimy na pół i wyklejamy otwory w foremce.
Śliwki kroimy na 8 części i do każdego otworu wkładamy po trzy kawałki. Następnie rozkładamy
gruszki i posypujemy zmielonymi
orzechami.Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. Wyciągamy i chwilkę studzimy, następnie wyciągamy na talerz i pozwalamy
ciasteczkom ostygnąć. Jak ostygną możemy jeść ze smakiem.Smacznego :-)