Wykonanie
Ciasto francuskie jest bardzo wdzięczne zarówno w obróbce, smaku jak i szybkości wykonania (pod warunkiem że mamy je zamrożone ;) Dzisiejsza propozycja znaleziona na blogu Moje Wypieki , to połączenie dwóch rzeczy, które uwielbiam:
ciasta francuskiego i
cynamonu. Palmiery - nazwa tych
ciasteczek wzięła się od kształtu liści
palmy. Błyskawiczne wykonaniu. Polecam baaaardzo :)Składniki:1 opakowanie
ciasta francuskiego (ok 370g)1/3 szkl
cukru1 łyżka
cynamonuCukier wymieszać z
cynamonem. Ciasto rozłożyć na opruszonym
mąką blacie dłuższą częścią do siebie. Całość posypać
cynamonowo-
cukrową posypką i złożyć ciasto (łapiąc kolejno za lewy a
potem prawy brzeg złożyć do środka jak książę - brzegi
winny się znajgować dokładnie w połowie długości ciasta - na środku.) Następnie posypujemy znów mieszanką i składamy tak samo każdą połowę na pół i kolejny raz zamykamy. Gdy juz powstanie nam coś w rodzaju rulona, kroimy go w ok. 8 mm plastry. Układamy w sporych odstępach od siebie na blaszce (bardzo rosną) i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika posypujemy mieszanką
cynamonową i pieczemy 7 minut. Po tym czasie wyjmujemy blachę,
ciastka szybko przekładamy na druga stronę i pieczemy kolejne 7-8 minut.Studzimy na kratce.Smacznego :)