Wykonanie
Tak uwielbiam zapach i smak
cynamonu, że jakbym mogła to dodawałabym go do wszystkiego. Cóż, do wszystkiego nie pasuje ale do
ciasta francuskiego jak najbardziej.Szybki i prosty przepis, w sam raz gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego.
składniki:1 opakowanie świeżego
ciasta francuskiego1/3 szklanki
cukru1 czubata łyżka
cynamonuCukier mieszamy dokładnie z
cynamonem. Ciasto kładziemy na oprószonej
mąką stolnicy i posypujemy je mieszanką
cukru z
cynamonem. Delikatnie dociskamy. Lewy i prawy brzeg ciasta składamy do środka. Posypujemy i znowu składamy do środka. Powtarzamy te czynności aż nie będzie już można złożyć ciasta. Kroimy nasze ciasto w cienkie 10 mm plastry. układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy mieszanką i lekko spłaszczamy.Pieczemy w 190 stopniach przez około 15 minut, w połowie pieczenia obracamy je na drugą stronę.Sprawdź te przepisy :
Cynamonowe ciastka maślane.Jesienne ciasto ze
śliwkami.Holenderskie pierniczki Kruidnoten.