Dzisiaj bardzo pracowity dzień. Od rana zakupy, sprzątanie i przesadzanie kwiatów. Kupiłam truskawki i robiłam dżem, syn pojechał na imieniny do kolegi a my zostaliśmy głodni. I wymyśliłam szybki obiad, pieczone ziemniaki i sałatka. Szybko a jak smacznie, takie dania są najlepsze.Zapraszam :-)Składniki:- 1 kg młodychziemniaków- 1 łyżka oleju- 1 łyżeczka soli himalajskiej Skworcu- 2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków Skworcu- szczypta papryki ostrej wędzonej Skworcu- główka sałaty- 2 pomidory- pęczek szczypiorku- kiełkirzodkiewki i fasoli mung ( po garści )- 1 mała cebula- 1 mały jogurt naturalny- sól i pieprzWykonanie:Ziemniaki myjemy i kroimy na pół, większe ziemniaki na 4 części. Gotujemy przez 10 minut we wrzątku osolonym 1 łyżeczką soli. Odcedzamy. Na blaszkę wykładamy papier do pieczenia i smarujemy olejem (ja smaruje pędzelkiem silikonowym) i układamy ziemniaki. Nacinamy każdy ziemniak i smarujemy z wierzchu olejem - pędzelkiem. Posypujemy przyprawami i solą. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni, funkcja termoobieg przez 15-20 minut do zarumienienia.Sałatka - sałatę myjemy i rwiemy na kawałki, dodajemy pokrojonego pomidora, cebulę i szczypior, oraz kiełki. Dodajemy jogurt i przyprawiamy solą i pieprzem.Na talerzy układamy ziemniaki i sałatkę.Smacznego :-)