ßßß Cookit - przepis na SPAGHETTI Z TUŃCZYKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI

SPAGHETTI Z TUŃCZYKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI

nazwa

Wykonanie

Kto nie lubi włoskiej kuchni? :) Pytanie retoryczne… Makarony często goszczą na moim stole. W związku z tym chciałabym Wam dzisiaj zaprezentować przepis na wykwintne spaghetti z tuńczykiem i suszonymi pomidorami. Przepis inspirowany jest daniem, które w oryginale nazywane jest spaghetti po sycylijsku. Postanowiłam jednak zmodyfikować odrobinę tę recepturę i stworzyć coś oryginalnego :)
POTRZEBNE SKŁADNIKI
makaron spaghetti
1 puszka tuńczyka w oleju
1 czerwona papryka
1 cebula
2 ząbki czosnku
garść kaparów
1/2 małego słoiczka pomidorów suszonych w zalewie
2 średnie pomidory
passata pomidorowa
1 łyżka cukru brązowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżka octu balsamicznego
pieprz
szczypta cynamonu
natka pietruszki
parmezan
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
paprykę umyć, wyciąć gniazdo i przekroić na pół. Wstawić ją do piekarnika ustawionego na grzanie z góry i podpiec skórkę, aż będzie lekko czarna. Paprykę wyciągnąć i wsadzić do plastikowego worka w taki sposób aby stworzyć bańkę. Chodzi o to, żeby skórka się zaparzyła i łatwo ją można było ściągnąć z papryki. Po około 5 minutach skórka powinna łatwo odchodzić z warzywa. Obrać je i pokroić w małe paseczki; na oliwie podsmażyć pokrojoną wcześniej cebulę i czosnek, dodać obraną i pokrojoną paprykę. Dodać pokrojone w paski suszone pomidory i posiekane kapary. Na końcu dodać tuńczyka. Wszystko razem smażyć na małym ogniu;
po około 2-3 minutach dodać obrane ze skórki i pokrojone pomidory. Po kilku minutach dodać passatę. Sos powinien być gęsty, ale nie za gęsty, dlatego trzeba dozować ten stan ilością dodawanej passaty pomidorowej. Gdy sos się zagotuje dodać cukier, ocet balsamiczny, paprykę, pieprz i cynamon. Wszystko dusić przez około 10 minut;
spaghetti podawać ze świeżą pietruszką i startym parmezanem. Ciekawe doznania kulinarne – gwarantowane :)
SMACZNEGO!
Źródło:http://www.zasmakowana.pl/spaghetti-z-tunczykiem-i-suszonymi-pomidorami