Wykonanie
Kto nie lubi włoskiej kuchni? :) Pytanie retoryczne…
Makarony często goszczą na moim
stole. W związku z tym chciałabym Wam dzisiaj zaprezentować przepis na wykwintne spaghetti z
tuńczykiem i
suszonymi pomidorami. Przepis inspirowany jest daniem, które w oryginale nazywane jest spaghetti po sycylijsku. Postanowiłam jednak zmodyfikować odrobinę tę recepturę i stworzyć coś oryginalnego :)POTRZEBNE SKŁADNIKI
makaron spaghetti1 puszka
tuńczyka w oleju1
czerwona papryka1
cebula2 ząbki
czosnkugarść
kaparów1/2 małego słoiczka
pomidorów suszonych w zalewie2 średnie
pomidorypassata pomidorowa1 łyżka
cukru brązowego1 łyżeczka
słodkiej papryki1 łyżka
octu balsamicznegopieprzszczypta
cynamonunatka pietruszkiparmezanSPOSÓB PRZYGOTOWANIA
paprykę umyć, wyciąć gniazdo i przekroić na pół. Wstawić ją do piekarnika ustawionego na grzanie z góry i podpiec skórkę, aż będzie lekko czarna.
Paprykę wyciągnąć i wsadzić do plastikowego worka w taki sposób aby stworzyć bańkę. Chodzi o to, żeby skórka się zaparzyła i łatwo ją można było ściągnąć z
papryki. Po około 5 minutach skórka powinna łatwo odchodzić z warzywa. Obrać je i pokroić w małe paseczki; na
oliwie podsmażyć pokrojoną wcześniej
cebulę i
czosnek, dodać obraną i pokrojoną
paprykę. Dodać pokrojone w paski
suszone pomidory i posiekane
kapary. Na końcu dodać
tuńczyka. Wszystko razem smażyć na małym ogniu;po około 2-3 minutach dodać obrane ze skórki i pokrojone
pomidory. Po kilku minutach dodać passatę. Sos powinien być gęsty, ale nie za gęsty, dlatego trzeba dozować ten stan ilością dodawanej passaty pomidorowej. Gdy sos się zagotuje dodać
cukier,
ocet balsamiczny,
paprykę,
pieprz i
cynamon. Wszystko dusić przez około 10 minut;spaghetti podawać ze świeżą
pietruszką i startym
parmezanem. Ciekawe doznania kulinarne – gwarantowane :)SMACZNEGO!
