ßßß Cookit - przepis na Pulpety z orzechami włoskimi w sosie śliwkowym

Pulpety z orzechami włoskimi w sosie śliwkowym

nazwa

Wykonanie

Na ostatnim wyjeździe szkoleniowym, na którym byłam, w ramach zajęć integracyjnych jedna grupa uczestników zrobiła sałatkę ze śliwką, tuńczykiem i kukurydzą. Smakowała wyjątkowo i od tamtego czasu chodził za mną smak suszonych śliwek :) Stąd dzisiejsza inspiracja. Myśląc co by to w najbliższym czasie zrobić ze śliwkami, wymyśliłam pulpety z tymiankiem, orzechami włoskimi w sosie z suszonych owoców właśnie :) Potrawa idealna na weekendowy obiad.
POTRZEBNE SKŁADNIKI (porcja na 4 osoby)
40 – 50 dkg wieprzowego mięsa mielonego
30 dkg suszonych śliwek
10 dkg orzechów włoskich
1 cebula
2-3 łyżeczki suszonego tymianku
1 łyżeczka soli
1 jajko
2 szklanka bulionu
50 ml czerwonego wina wytrawnego
2 łyżki bułki tartej
pieprz
Do podania:
kasza jaglana lub puree z ziemniaków
surówka z marchewki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA w dużej misce połączyć mielone mięso, 10 dkg pokrojonych drobno śliwek, tymianek, sól, podsmażoną wcześniej cebulę, drobno pokrojone orzechy, jajko, bułkę tartą i pieprz. Wszystko razem dokładnie wymieszać aby stworzyła się jednolita mięsna masa. Następnie uformować z niej małe pulpeciki; w około 5 litrowym garnku zagotować wodę. Ugotować w niej pulpety delikatnie zanurzając je w wodzie i od czasu do czasu mieszając. Pulpety gotować przez około 3 minuty, dopóki nie zaczną wypływać na powierzchnię. Gotowe kulki odkładać na talerz. Gdy wszystkie pulpety będą ugotowane, z garnka, odlać 1 szklankę wywaru, a resztę wylać; w tym samym garnku połączyć odlany wywar z wcześniej przygotowanym bulionem i dodać do niego pozostałe 20 dkg śliwek. Wszystko razem zagotować. Zmniejszyć ogień i dusić około 5-10 minut. Po tym czasie zblendować całość, dodać wino i gotować na małym ogniu przez około 5 minut;
następnie do sosu dodać wszystkie ugotowane pulpety. Trzymać całość na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut;
gotowe pulpety podawać z puree z ziemniaków lub kaszą jaglaną, świetnie smakuje również z surówką z marchewki :)
SMACZNEGO!
Źródło:http://www.zasmakowana.pl/pulpety-z-orzechami-wloskimi-w-sosie-sliwkowym