Wykonanie
Na ostatnim wyjeździe szkoleniowym, na którym byłam, w ramach zajęć integracyjnych jedna grupa uczestników zrobiła
sałatkę ze
śliwką,
tuńczykiem i
kukurydzą. Smakowała wyjątkowo i od tamtego czasu chodził za mną smak suszonych
śliwek :) Stąd dzisiejsza inspiracja. Myśląc co by to w najbliższym czasie zrobić ze
śliwkami, wymyśliłam pulpety z
tymiankiem,
orzechami włoskimi w sosie z
suszonych owoców właśnie :) Potrawa idealna na weekendowy obiad.POTRZEBNE SKŁADNIKI (porcja na 4 osoby)40 – 50 dkg
wieprzowego mięsa mielonego30 dkg suszonych
śliwek10 dkg
orzechów włoskich1
cebula2-3 łyżeczki suszonego
tymianku1 łyżeczka
soli1
jajko2 szklanka
bulionu50 ml
czerwonego wina wytrawnego2 łyżki
bułki tartejpieprzDo podania:
kasza jaglana lub puree z
ziemniakówsurówka z
marchewkiSPOSÓB PRZYGOTOWANIA w dużej misce połączyć
mielone mięso, 10 dkg pokrojonych drobno
śliwek,
tymianek,
sól, podsmażoną wcześniej
cebulę, drobno pokrojone
orzechy,
jajko,
bułkę tartą i
pieprz. Wszystko razem dokładnie wymieszać aby stworzyła się jednolita
mięsna masa. Następnie uformować z niej małe pulpeciki; w około 5 litrowym garnku zagotować
wodę. Ugotować w niej pulpety delikatnie zanurzając je w wodzie i od czasu do czasu mieszając. Pulpety gotować przez około 3 minuty, dopóki nie zaczną wypływać na powierzchnię. Gotowe kulki odkładać na talerz. Gdy wszystkie pulpety będą ugotowane, z garnka, odlać 1 szklankę
wywaru, a resztę wylać; w tym samym garnku połączyć odlany
wywar z wcześniej przygotowanym
bulionem i dodać do niego pozostałe 20 dkg
śliwek. Wszystko razem zagotować. Zmniejszyć ogień i dusić około 5-10 minut. Po tym czasie zblendować całość, dodać
wino i gotować na małym ogniu przez około 5 minut;następnie do sosu dodać wszystkie ugotowane pulpety. Trzymać całość na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut;gotowe pulpety podawać z puree z
ziemniaków lub
kaszą jaglaną, świetnie smakuje również z surówką z
marchewki :)SMACZNEGO!
