Wykonanie
Pierogi ruskie to potrawa, która chyba pierwsza przychodzi nam do głowy kiedy chcemy komuś polecić polską kuchnię. Nie wiem jak Wy, ale ja zawsze tęsknię za smakiem ruskich pierogów, kiedy jestem za granicą. Nawet jeśli wyjadę zaledwie na kilka dni. Tego dania po prostu nie da się nie lubić i można je zjadać w naprawdę rekordowych ilościach. Przepis na pierogi ruskie z
miętą i
szałwią ‚sprzedał’ mi mój chłopak, którego mama właśnie w ten sposób przyrządzała to danie. Odkąd ja zrobiłam je po raz pierwszy, nie wyobrażam już sobie robić ich inaczej.POTRZEBNE SKŁADNIKICiasto:3 szklanki
mąki1 szklanka ciepłej
wody1
jajko3/4 łyżeczki
soli1-2 łyżki
olejuFarsz:500 g
białego sera500 g
ziemniaków2 średnie
cebuleświeża
szałwiaświeża
miętaolejsólświeżo mielony
pieprzSPOSÓB PRZYGOTOWANIAciasto : do
mąki dodajemy
sól,
jajko i
olej, zaczynamy je zagniatać, stopniowo dolewając ciepłej
wody. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż stanie się jednolitą, zwartą, nie za suchą i nie za wodnistą masą. Ciasto musi być na tyle miękkie by dać się rozwałkować, i na tyle suche aby nie przyklejać się do dłoni czy wałka. Po stworzeniu odpowiedniej masy, ciasto rozwałkowujemy na dość cienki placek. Wałkujemy na przemian raz z jednej, raz z drugiej strony, od środka placka, aby jego grubość była wszędzie równomierna. Kiedy rozwałkowany placek będzie gotowy, szklanką wykrawamy z niego
okręgi.
farsz: obieramy i gotujemy
ziemniaki. Kroimy i podsmażamy
cebulę. Zanim połączymy składniki zarówno
ziemniaki, jak i
cebulę należy ostudzić. Do przestudzonych
ziemniaków dodajemy
cebulę,
twaróg i wszystko razem mieszamy. Dodajemy posiekane
zioła,
sól i
pieprz do smaku. Jeśli masa wydaje nam się odrobinę za sucha możemy dodać do niej
oleju aby lepiej połączyć składniki. Kiedy wszystkie składniki będą równomiernie połączone i doprawimy farsz według uznania (
szałwia i
mięta powinna być wyczuwalna w smaku farszu), zaczynamy nakładać nadzienie na wycięte wcześniej z ciasta krążki.
krążek składamy na pół i lepimy z niego pieroga, pomagając sobie
wodą lub
mąką, jeśli pierożek nie chce się skleić, na gaz wstawiamy co najmniej 5 litrowy garnek z osoloną
wodą, dodajemy też do niej odrobinę
oleju żeby pierogi w trakcie gotowania się nie sklejały. Kiedy
woda się zagotuje wrzucamy do niej pierogi. Delikatnie mieszamy, żeby nie przywarły do garnka i nie posklejały się ze sobą. Gotujemy dopóty, dopóki pierogi nie zaczną wypływać na powierzchnię
wody. Łowimy je łyżką cedzakową i nakładamy na talerze,pierożki można podawać ze
śmietaną,
kefirem i w opcji
mięsnej z podsmażanym
boczkiem. To danie schodzi w hurtowych ilościach :) Życzę więc SMACZNEGO!