ßßß Cookit - przepis na Grecka zapiekanka musaka (moussaka)

Grecka zapiekanka musaka (moussaka)

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam zapiekanki każdej maści: warzywne, mięsne, z ryżem, makaronem czy ziemniakami. Grecka zapiekanka MUSAKA od dawna była moim faworytem, a zwłaszcza w postaci, którą chcę Wam dzisiaj zaprezentować :) Smak nadzienia wzbogaciłam cynamonem, gałką muszkatołową i goździkami. W połączeniu z warzywami tworzy to nietypowe i bardzo smaczne danie :)
POTRZEBNE SKŁADNIKI (4 porcje)
500 g mielonego mięsa wołowo – wieprzowego
2 małe cukinie
1 bakłażan
4/5 dużych ziemniaków
3 pomidory
1 puszka pomidorów w zalewie
1 duża cebula
40 dkg sera żółtego (gouda, ementaler)
200 ml gęstej śmietany
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1-2 łyżeczek gałki muszkatołowej
4 goździki
1 łyżeczka brązowego cukru
1-2 łyżki octu balsamicznego
2 liście laurowe
sól
pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej drobno pokrojoną cebulę. Po 2 minutach do cebuli dodać 2 liście laurowe i pół łyżeczki cynamonu. Smażyć wszystko jeszcze przez dwie minuty od czasu do czasu mieszając. Następnie na patelnię dorzucamy mięso łącząc składniki. Smażymy do momentu, gdy większość wody z mięsa nie odparuje,
gdy mięso będzie już podsmażone dodajemy resztę cynamonu, łyżeczkę gałki muszkatołowej, rozdrobnione w moździerzu goździki i pomidory z puszki. Wszystko razem mieszamy i gotujemy przez około 3 minuty. Następnie do sosu dodajemy ocet, brązowy cukier i świeże pomidory bez skórki, przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystko gotujemy około 30-35 minut na średnim ogniu, do momentu, gdy sos nie zgęstnieje. Doprawić podanymi w przepisie przyprawami w razie potrzeby. Gdy sos zgęstnieje, wyciągamy z niego liście laurowe i odstawiamy go z ognia do ostudzenia,
ziemniaki obrać i w całości ugotować. Kiedy będą średnio – twarde należy je zdjąć z ognia i przelać zimną wodą. Gdy będą przestudzone pokroić je w około centymetrowe talarki. Bakłażan i cukinię pokroić na około 0,5 centymetrowe krążki. Następnie warzywa oprószyć solą i pieprzem i podsmażyć z obu stron na patelni, dopóki odrobinę nie zmiękną i się nie zarumienią. Usmażone warzywa odkładać na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu, na spodzie naczynia żaroodpornego (ja użyłam takiego 25 / 35 cm) rozprowadzić śmietanę i posypać ją odrobinę gałką muszkatołową. Następnie rzędami, na przemian ułożyć warzywa. Najpierw ziemniaki, później bakłażan, cukinie i tak do wypełnienia spodu, na warzywa nakładamy pierwszą warstwę sosu mięsnego. Uważajmy aby starczyło nam go na drugą warstwę. Kiedy równomiernie rozprowadzimy sos, nakładamy na niego śmietanę i przykrywamy kolejną porcją warzyw układanych naprzemiennie. Drugą warstwę warzyw przykrywamy pozostałą częścią sosu. Następnie wierzchnią warstwę zapiekanki przykrywamy startym serem żółtym. Piekarnik nagrzewamy do około 200 stopni, wkładamy musakę i pieczemy przez około 40 minut. Reszta jest ucztą ;) Życzę SMACZNEGO!
Źródło:http://www.zasmakowana.pl/grecka-zapiekanka-musaka