Wykonanie
Uwielbiam zapiekanki każdej
maści: warzywne,
mięsne, z
ryżem,
makaronem czy
ziemniakami. Grecka zapiekanka MUSAKA od dawna była moim faworytem, a zwłaszcza w postaci, którą chcę Wam dzisiaj zaprezentować :) Smak nadzienia wzbogaciłam
cynamonem,
gałką muszkatołową i
goździkami. W połączeniu z warzywami tworzy to nietypowe i bardzo smaczne danie :)POTRZEBNE SKŁADNIKI (4 porcje)500 g
mielonego mięsa wołowo – wieprzowego2 małe
cukinie1
bakłażan4/5 dużych
ziemniaków3
pomidory1 puszka
pomidorów w zalewie1 duża
cebula40 dkg
sera żółtego (gouda, ementaler)200 ml gęstej
śmietany1 łyżeczka mielonego
cynamonu1-2 łyżeczek
gałki muszkatołowej4
goździki1 łyżeczka
brązowego cukru1-2 łyżki
octu balsamicznego2
liście laurowesólpieprzSPOSÓB PRZYGOTOWANIA na patelni rozgrzać
oliwę i podsmażyć na niej drobno pokrojoną
cebulę. Po 2 minutach do
cebuli dodać 2
liście laurowe i pół łyżeczki
cynamonu. Smażyć wszystko jeszcze przez dwie minuty od czasu do czasu mieszając. Następnie na patelnię dorzucamy
mięso łącząc składniki. Smażymy do momentu, gdy większość
wody z
mięsa nie odparuje,gdy
mięso będzie już podsmażone dodajemy resztę
cynamonu, łyżeczkę
gałki muszkatołowej, rozdrobnione w moździerzu
goździki i
pomidory z puszki. Wszystko razem mieszamy i gotujemy przez około 3 minuty. Następnie do sosu dodajemy
ocet,
brązowy cukier i świeże
pomidory bez skórki, przyprawiamy
solą i
pieprzem. Wszystko gotujemy około 30-35 minut na średnim ogniu, do momentu, gdy sos nie zgęstnieje. Doprawić podanymi w przepisie
przyprawami w razie potrzeby. Gdy sos zgęstnieje, wyciągamy z niego
liście laurowe i odstawiamy go z ognia do ostudzenia,
ziemniaki obrać i w całości ugotować. Kiedy będą średnio – twarde należy je zdjąć z ognia i przelać zimną
wodą. Gdy będą przestudzone pokroić je w około centymetrowe talarki.
Bakłażan i
cukinię pokroić na około 0,5 centymetrowe krążki. Następnie warzywa oprószyć
solą i
pieprzem i podsmażyć z obu stron na patelni, dopóki odrobinę nie zmiękną i się nie zarumienią. Usmażone warzywa odkładać na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu, na spodzie naczynia żaroodpornego (ja użyłam takiego 25 / 35 cm) rozprowadzić
śmietanę i posypać ją odrobinę
gałką muszkatołową. Następnie
rzędami, na przemian ułożyć warzywa. Najpierw
ziemniaki, później
bakłażan,
cukinie i tak do wypełnienia
spodu, na warzywa nakładamy pierwszą warstwę sosu
mięsnego. Uważajmy aby starczyło nam go na drugą warstwę. Kiedy równomiernie rozprowadzimy sos, nakładamy na niego
śmietanę i przykrywamy kolejną porcją warzyw układanych naprzemiennie. Drugą warstwę warzyw przykrywamy pozostałą częścią sosu. Następnie wierzchnią warstwę zapiekanki przykrywamy
startym serem żółtym. Piekarnik nagrzewamy do około 200 stopni, wkładamy musakę i pieczemy przez około 40 minut. Reszta jest ucztą ;) Życzę SMACZNEGO!


