Wykonanie


Składniki:8 plastrów
schabu,1
cebula,125g
boczku lub
bekonu,1
papryka konserwowa,1l
bulionu,350g
pieczarek,łyżka
masła,
musztarda,
sól,
pieprz,garść posiekanego
koperku,
olej,140g
serka topionego (typu Hochland) - ja używałam trójkącików.dodatkowo, jeżeli zajdzie taka potrzeba:
mąka i zimna
woda, do zawiesiny.Przygotowanie:
Boczek lub
bekon pokroić w kostkę lub paski.
Cebulę i
paprykę pokroić w paski.

Plastry
schabu rozbić tłuczkiem, posolić, popieprzyć i posmarować
musztardą. Następnie na
mięso położyć
cebulę,
boczek i
paprykę. Zawinąć i zabezpieczyć przed rozpadnięciem się wykałaczkami lub specjalnymi nićmi. Każdą roladkę obtoczyć w
mące i podsmażyć z każdej strony do dość mocnego zarumienienia. Zalać
bulionem i na małym ogniu dusić pod przykryciem do momentu, aż
mięso będzie miękkie.Gdy
mięso zacznie dochodzić do siebie pokroić
pieczarki na półksiężyce i podsmażyć je na łyżce
masła z odrobiną
soli i
pieprzu.
Mięso wyjąć z naczynia, w którym jest duszone. Do
bulionu dodać
pieczarki i
serki topione. Od czasu do czasu mieszać, do całkowitego roztopienia się
serka. Jeżeli
sos jest zbyt rzadki można dodać więcej
serków lub zrobić zawiesinę z
mąki i
wody ( ja zrobiłam zawiesinę). Ja w tym momencie wyjmuję wykałaczki z
mięsa, ale nie ma takiej konieczności. Gdy
sos jest gotowy dodać
mięso i przez jeszcze chwilę razem dusić. Na sam koniec można jeszcze doprawić, jeżeli jest taka konieczność oraz dodać garść posiekanego
koperku.

Smacznego!!!