ßßß Cookit - przepis na Roladki schabowe w sosie pieczarkowo koperkowym.

Roladki schabowe w sosie pieczarkowo koperkowym.

nazwa

Wykonanie

Składniki:
8 plastrów schabu,
1 cebula,
125g boczku lub bekonu,
1 papryka konserwowa,
1l bulionu,
350g pieczarek,
łyżka masła,
musztarda,
sól, pieprz,
garść posiekanego koperku,
olej,
140g serka topionego (typu Hochland) - ja używałam trójkącików.
dodatkowo, jeżeli zajdzie taka potrzeba: mąka i zimna woda, do zawiesiny.
Przygotowanie:
Boczek lub bekon pokroić w kostkę lub paski. Cebulę i paprykę pokroić w paski.
Plastry schabu rozbić tłuczkiem, posolić, popieprzyć i posmarować musztardą. Następnie na mięso położyć cebulę, boczek i paprykę. Zawinąć i zabezpieczyć przed rozpadnięciem się wykałaczkami lub specjalnymi nićmi. Każdą roladkę obtoczyć w mące i podsmażyć z każdej strony do dość mocnego zarumienienia. Zalać bulionem i na małym ogniu dusić pod przykryciem do momentu, aż mięso będzie miękkie.
Gdy mięso zacznie dochodzić do siebie pokroić pieczarki na półksiężyce i podsmażyć je na łyżce masła z odrobiną soli i pieprzu.
Mięso wyjąć z naczynia, w którym jest duszone. Do bulionu dodać pieczarki i serki topione. Od czasu do czasu mieszać, do całkowitego roztopienia się serka. Jeżeli sos jest zbyt rzadki można dodać więcej serków lub zrobić zawiesinę z mąki i wody ( ja zrobiłam zawiesinę). Ja w tym momencie wyjmuję wykałaczki z mięsa, ale nie ma takiej konieczności. Gdy sos jest gotowy dodać mięso i przez jeszcze chwilę razem dusić. Na sam koniec można jeszcze doprawić, jeżeli jest taka konieczność oraz dodać garść posiekanego koperku.
Smacznego!!!
Źródło:http://wkuchniumoniki.blogspot.com/2014/11/roladki-schabowe-w-sosie-pieczarkowo.html