Wykonanie
Biszkoptowy omlet z
dżemem w formie mini torcika, to pomysł na śniadanie dla osób lubiących słodkie poranki.


Składniki:2 duże lub 3 małe
jajka,2 łyżki
mąki pszennej,1 łyżeczka
cukru,1 łyżeczka
cukru walilinowego.szczypta
soli,
dżem Łowicz ( najlepiej dwa smaki, u mnie był:
truskawkowy i z
owoców leśnych),mała gałązka
mięty,2 łyżki
jogurtu greckiego,pół małej
brzoskwini z
syropu,1-2 łyżeczki
miodu (niekoniecznie),łyżeczka
masła.Przygotowanie:
Białka oddzielić od
żółtek. Ubić
białka ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać
cukier i
cukier wanilinowy. Obroty miksera zmniejszyć na minimalne i powoli wsypywać
mąkę oraz dodawać powoli
żółtka. Gdy masa jest już jednolitej konsystencji, można rozgrzać patelnię z odrobiną
masła. Usmażyć czatery małej wielkości omlety - ja pomogłam sobie foremkami do deserów.Przekładać omleta
dżemem. Na górę torcika dodać
jogurt greki i
brzoskwinię oraz
miętę. Osoby lubiące bardziej słodkie dania mogą na talerz dodać jeszcze kilka kropel
miodu.



Smacznego!!!