Wykonanie
Pomysł zaczerpnięty od Dorotki z Moich wypieków, ona robiła taką tartę z
jabłkami, u mnie jest z
brzoskwiniami, gdyż ostatnio był u mnie dostatek tych
owoców.
Składniki na ciasto:1 i 1/4 szklanki
mąki pszennej2 łyżki
cukruszczypta
soli3 łyżki zimnej
wody125g zimnego
masła pokrojonego na kawałkiWypełnienie:1 kg
brzoskwińkilka cienkich kawałków
masłaDodatkowo:1 roztrzepane
jajkocukierSkładniki na ciasto zagnieść i uformować kulę. Schłodzić.
Brzoskwinie obrać i pokroić dowolnie. Schłodzone ciasto rozwałkować, ułożyć
owoce zostawiając na bokach około 5cm odstępu. Pozawijać boki, niekoniecznie dokładnie - taki urok tej tarty. Ułożyć kilka kawałeczków
masła na
brzoskwinie lub polać stopionym. Zawinięte boki posmarować
jajkiem i obsypać
cukrem. Piec w temp 200st. C około 30-40min.Smacznego:)
Od niedawna jestem na FB więc zapraszam do polubienia i śledzenia:) linkDodaję do akcji: